Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marakeški zaplet

Dnevnik Nove TV doznaje: Predsjedničin savjetnik u srijedu je nazvao ministarstvo vanjskih poslova

Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marakeški dokument podijelio politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Marakeški zaplet dobio je novu dimenziju. Ne samo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bez objašnjenja odustala od putovanja, sada je Vlada optužuje i da ih službeno o tome nikad nije obavijestila. S Pantovčaka doznajemo na koji su način kontaktirali Ministarstvo vanjskih poslova o neodlasku u Maroko.

Premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić tvrde - predsjednica Vladu nije službeno obavijestila da neće ići u Marakeš. To su, kažu, doznali iz medija. Iz ureda predsjednice uvjeravaju kako to nije istina. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Predsjedničin savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin, doznaje Dnevnik Nove TV s Pantovčaka, u srijedu poslijepodne nazvao je Jasnu Ognjanovac - osobu u ministarstvu zaduženu za globalni kompakt. Obavijestio ju je da Predsjednica neće ići u Marakeš. Službeni dopis nisu slali, tvrde, jer to nije bila ni dosadašnja praksa. O neodlasku u Marakeš obaviješten je, kažu, i hrvatski veleposlanik Vladimir Drobnjak. A početkom tjedna ured predsjednice poslat će pismo i glavnom tajniku UN-a.

Zbog čega je predsjednica odgodila put i dalje ostaje misterij.

To zanima i Most. Krive i Vladu zašto javnost nisu upoznali s time što je uopće Marakeški sporazum.

"Nikako nije dobro ovakvo ponašanje i Vlade i Predsjednice koje smatram neodgovornim - prvo Vlada koja šuti, Predsjednice koja ima jedan stav - najavljuje da će ići pa da neće ići bez da je jasno rekla što je problematično u tom sporazumu. Mislim da se tako odgovorna vlast ne ponaša'', kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik iz Mosta.

Marakeški dokument koji je podijelio politiku katalog je mjera koje su države usuglasile, a regulira pitanje leganih migranata.

Prije usvajanja, smatra bivši ministar, treba poput Austrije napraviti temeljitu pravnu analizu.

"Ipak bi možda mogao postati dio običajnog prava imati neke obveze za Hrvatsku budućnost znači o tome treba razgovarat u javnosti i iznijeti posljedice usvajanja tog dokumenta za RH', kaže Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova. Na pitanje ''smatrate li da Vlada nije dovoljno komunicirala s javnošću oko tog dokumenta?'', Kovač odgovara ''samo kažem da je vrlo važno da se na tom planu pokaže transparentnost."

Nije prvi put, smatra profesor Tihomir Cipek, da se Predsjednica i Vlada razilaze u vanjskoj politici. Prijepor je nastao oko predsjedničina poziva u Hrvatsku Vladimiru Putinu u jeku europskih sankcija Rusiji. Vlada se protivila i dolasku srbijanskog predsjednika Vučića. Predsjednica je sklonija višegradskoj skupini, premijer politici Bruxellesa.

"Ideja je da Predsjednica RH i Vlada surađuju i koordiniraju vanjsku politiku. Ako te koordinacije nema to onda naravno ruši rejting zemlje u inozemstvu. Predsjednica uvijek želi nekako tu pravu jezgru birača zadovoljiti, izaći im u susret, a to je radikalna desnica", kaže prof.dr.sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Kako je Predsjednica odustala od Marakeša, iako je u UN-u najavila da ide, sada je na Vladi da odredi tko će nas tamo predstavljati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene