Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sporazum o migrantima

''Predsjednica obavijestila Ministarstvo da neće u Marakeš''

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/1 >>
''U Marakešu neće biti nikakvog potpisivanja, bit će političko prihvaćanje dokumenta koji je pravno neobvezujućeg karaktera. Sve države zadržavaju nacionalno pravo da se bave pitanjima migracija na način koji žele'', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Kini.

Objasnio je da se radi o regularnim a ne nezakonitim migracijama. Osvrnuo se i na predsjeničinu najavu da neće ići u Marakeš.

Pročitajte i ovo Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Oglasio se i Jandroković Ministrica odgovorila Predsjednici: "Žao nam je zbog nervoze s Pantovčaka" Slika nije dostupna ''ponašaju se neozbiljno'' Petrov pozvao premijera i Predsjednicu da "ne muljaju" o Marakeškom sporazumu

''Koliko mi je poznato predsjednica je imala namjeru sudjelovati u Marakešu, poziv glavnog tajnika UN-a došao je izravno njoj'', rekao je Plenković.

Stigao je i odgovor iz Ureda predsjednice:

''Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom je obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila “uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju“ te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu.

U međuvremenu, Predsjednica Republike donijela je odluku da neće sudjelovati na navedenoj konferenciji, koja je službenim putem prenesena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Nadalje, stav Predsjednice Republike o pitanju migracija više puta javno je izrečen i objavljen. Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija te se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, te usmjeravanje napora prema stabilizaciji stanja'', priopćili su s Pantovčaka bez objašnjenja zašto se Predsjednica predomislila.

Kako doznaje DNEVNIK.hr Ured predsjednice ostao je zatečen izjavom ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić kojom je izrazila iznenađenost nesudjelovanjem predsjednice Grabar-Kitarović na konferenciji u Marakešu, budući da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o tome odmah obaviješteno
 

Novi prijepori na relaciji Banski dvori - Pantovčak

Na pitanje čudi li ga što je Predsjednica Velimiru Bujancu odgovorila da shvaća njegovu zabrinutost, premijer Plenković je odgovorio: ''Nisam obraćao posebnu pozornost na to. Važno je da Hrvatska vodi odgovornu politiku sprječavanja nezakonitih migracija. O tome što tko na unutranjoj političkoj sceni misli o tome je manje je bitno. Ovo je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko neće uspjeti pobjeći''.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je konferenciju za medije na temu „Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama“.

''Niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz migracije'', rekla je inoministrica Marija Pejčinović Burić. Objasnila je da se države članice Kompaktom ne obvezuju prihvaćati migrante već da on donosi preporuke.

''Trenutno su u Hrvatskoj u tijeku međuresorne konzultacije oko prijedloga zaključka o tom dokumentu'', rekla je ministrica vanjskih poslova. Istaknula je da Kompakt uređuje samo pitanja regularnih migracija te da insinuacije o valu nekontroliranih migracija nisu utemeljene u ovom dokumentu. ''Završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanjem suradnje sukladno razumijevanju postignutom u Globalnom kompaktu'', naglasila je i dodala da se Kompak ne potpisuje.

Predstavnici država koje podržavaju dokument trebali bi ga prihvatiti u Marakešu od 10. do 11. prosinca. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da neće ići u Marakeš, a ministrica Pejjčinović Burić rekla je da su iznenađeni time.

U nedavnom obraćanju Općoj skupštini UN-a šefica države pozdravila je uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju i poručila da se raduje sastanku u Marakešu. Potvrdila je sudjelovanje glavnom tajniku UN-a.

 

HR Globalni Kompakt (2) - Final by Anonymous Nw47tVUJY on Scribd

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene