Već mjesecima svi šute o navodnim nezakonitim radnjama unutar vojno-obavještajnog sustava! Prijave za to pisale su se i slale u Sabor, o svemu je informiran i državni vrh, ali javnost nije doznala - što su institucije poduzele na navode da se u vojnoj agenciji krši zakon. Tragom toga i Dnevnik Nove TV tražio je te i dobio neke odgovore.

Galerija Hrvatski vojnici Franko Vidović, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Pripadnici državnog i vojnog vrha - 1 +0 Pripadnici državnog i vojnog vrha - 2

Prije šest mjeseci o kršenju zakona obaviješten je premijerov kabinet, potvrđuju iz Vlade Dnevniku Nove TV.

"Ured predsjednika Vlade u prosincu 2020. godine zaprimio je predstavku kojom anonimni pošiljatelj ili pošiljatelji iznose navode o nezakonitostima u radu dužnosnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Navedena anonimna predstavka dostavljena je na postupanje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Izvješće je klasificirano i njegov se sadržaj ne može objaviti niti prepričavati", priopćili su iz Vlade za Dnevnik Nove TV.

Kako je riječ o tajnim podacima, šute i s druge strane Markova trga - u Saboru. I oni su se bavili prijavama. "Nakon provjere Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrđeno je da je bilo kršenja zakona i takvo je izvješće jednoglasno s Odbora upućeno predsjedniku Sabora, Vlade i Republike", kazao je Franko Vidović, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Nisu, kaže, preispitivali ničiju odgovornost. Tražilo se očitovanje svih aktera! Nedugo nakon svega Sabor je prihvatio lanjski izvještaj o radu ravnatelja spomenute vojne agencije. U Milanovićevu uredu tek potvrđuju: znaju i za prijave i za provjere! Jesu li tražili raščišćavanje ove situacije, je li i tko sankcioniran te što su poduzeli predsjednik i premijer, koji zajednički imenuju i razrješuju i čelnog čovjeka vojne agencije - nije poznato.

Hrvatska vojska MORH raspisao natječaj: 200 kandidata može se prijaviti za vojnu službu, pogledajte koji su uvjeti potrebni

Pokazna vježba upotrebe vojnih pasa povodom Dana oružanih snaga RH - 1 VIDEO Oni su jedna od najomiljenijih vojnih ''jedinica'': U njihovoj blizini nije pametno nešto skrivati

''Itekako znaju i zato i mogu saznati za svaki od tih detalja, ako se radi o nekakvoj devijaciji, a za to je odgovoran čelnik neke službe, oni ga vrlo lako mogu supotpisom smijeniti!", objasnio je bivši djelatnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Tonči Prodan. Prodan je bio pomoćnik predstojnika u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, tijela koje nadzire rad čitavog obavještajnog sustava! U slučajevima poput ovog, kaže, svi se navodi detaljno provjeravaju.

Zasad nema službene potvrde ni da je "prvi vojni špijun" tražio da se prati i prisluškuje djelatnika jer je ukazivao na probleme, pa i kriminalne radnje unutar vojnog sustava. Iz MUP-a potvrđuju da provjeravaju prijetnje koje je prijavio bivši obavještajac, danas načelnik jedne slavonske općine.

"O svim do sada prikupljenim saznanjima izvijestili smo nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima. S navedenim odvjetništvom provodi se daljnje kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja te se poduzimaju radnje s ciljem prikupljanja dokaza relevantnih za vođenje daljnjeg postupka", rekli su iz MUP-a za Dnevnik Nove TV.

Kako bilo, nije ovo prvi put da su vojni špijuni pod povećalom! Bivši vojno-obavještajni vrh nepravomoćno je osuđen za milijunsku krađu u službi koju su vodili. Više od četiri i pol milijuna kuna namijenjenog istragama - pospremili su u vlastiti džep. 

Više o vojnim špijunima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju