Hrvatska godinu zaključuje pesimistično, a građani većinu glasova daju trima strankama. HDZ je uvjerljivo prvi, a SDP i ORaH posljednjih se mjeseci izmjenjuju na drugom mjestu. Donosi to DNEVNIK NOVE TV/CROBAROMETAR u redovitom istraživanju IPSOS PULSA na 976 ispitanika.


HDZ je prosinac završio s rastom te godinu zaključuje s potporom 26,9 posto birača. SDP je godinu završio na 18,7 posto. Tako se vladajuća stranka vratila na drugo mjesto rastom, a na treće je pao ORaH koji ima potporu 16,6 posto građana.

GODINA HDZ-a I ORaH-a - SDP NIKAD LOŠIJI

Vezani članci Crobarometar - ožujak, prvi dio - 2 Crobarometar: Kome je naštetila saga oko Vrhovnog suda? Hoće li birači kazniti vladajuće zbog problema s cjepivom? Mislav Bago Novi Crobarometar: Tko je najpopularniji političar, jesu li birači odlučili kazniti predsjednika i premijera zbog javnih nastupa te što smatraju najvećim problemom

HDZ može biti zadovoljan godinom, završavaju je kao najjača stranka. Posljednjih šest mjeseci 'zacementirani' su na 25 -26 posto. U travnju su pretekli SDP, a početkom godine uživali su potporu 20 posto birača.

DNEVNIK NOVE TV u petak donosi eksluzivno prvo istraživanje s kandidatima za predsjednika Republike. Kao i na glasačkom listiću, biračima smo ponudili da odaberu jednog kandidata kao da su na izborima.

SDP-ova godina pada traje od siječnja koji završavaju s 24 posto, a u travnju prvo mjesto preuzima HDZ. Praktički od ljeta SDP ima između 17 i 19 posto. No, od rujna više nisu ni druga opcija, pretkao ih je ORaH. Posljednjih mjeseci te dvije stranke se zapravo iz mjeseca u mjesec izmjenjuju.

ORaH slavi godinu dana sa strelovitim usponom. Još u veljači imali su 4 posto, u svibnju su dobili prvog EU zastupnika, a od rujna preoteli su mjesto SDP-u. Prosinac završavaju sa 16,6 posto, i to je prvi put da ne bilježe rast već pad na mjesečnoj razini.

DOBITNICI I GUBITNICI GODINE

Hrvatska zora očito na krilima svog predsjedničkog kandidata prosinac završava na 4,9 posto. Blok umirovljenika zajedno je na 3,8, a HSS na 3,4 posto. Bandićeva lista trenutačnO ima potporu od 2,7 posto. HDSSB uživa potporu od 2,3 posto. Istu potporu imaju i Laburisti. HSP je na 1,4, a HSU na 1,3 posto. HNS godinu završava na 1,2 posto, a HSP dr. Ante Starčevića na 1,1 posto. HSLS I IDS imaju po 1 posto.
Ostale stranke imaju 4 posto, a neodlučnih je birača 7,3 posto.

HDZ-ova KOALICIJA UVJERLJIVO PRVA

HDZ-ova koalicija i dalje bi, da su danas izbori, bila prvi izbor birača. Uživa potporu od 33,5 posto. SDP-ova koalicija u ovom trenutku može dobiti 23,5 posto potpore birača.

ORaH pak ima potporu 16,1 posto, a Savez za Hrvatsku 5,9 posto. Tu su još i Laburisti s 4,7 posto i Bandićeva lista s 3,2 posto. Ostale stranke dobile bi 4,3 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,7 posto.

GODINA PESIMIZMA I RAZOČARANJA

Građani su i cijelu 2014. pesimistični kada je u pitanju smjer kojim ide zemlja, tako 82 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a suprotno misli samo 11 posto. Ne zna njih 7 posto.

Ovaj pesimizam nije iznenađenje, već mjesecima sličan postotak birača misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

VLADI 2/3 GRAĐANA NE VJERUJE

Vladinoj politici ne vjeruje 79 posto građana, a to je već mjesecima jednak broj. U Vladinu politiku vjeruje 17 posto građana, a ne zna njih 4 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju