Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Demografska slika na Šolti se popravlja: Cijela obitelj vratila se iz Austrije živjeti na otoku

Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Ekipa "Dnevnika na otocima" usidrila se na Šolti, otočiću s oko dvije tisuće stanovnika u splitskom akvatoriju.

S najvećim Hrvatom (istoimenim trajektom) doplovili smo do Šolte. A s ponistre, s ponistre se vidi veliko gradilište.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba SDP šuti Opozicija se sve više međusobno udaljava: "Oni sada samo traže alibi kako da odu sa HDZ-om" Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti Postizborno vrijeme Vučemilović o potpori HDZ-u i šefu stranke: "Ja sam žeton? Pa on je to dogovarao"

Završava se obilaznica, pa će i cesta koja spaja najudaljenija mjesta na otoku na kojem ne
cvatu samo ruže. Jasmina sve proda: "Vikendaši uglavnom, i ove sadnice poma, paprike, tikvice, domaće je pa traže..."

Uskoro i pod krovom tržnice koja niče, a koja bi mogla otvoriti i koje novo radno mjesto. Uložili su Šoltani i u reciklažno dvorište.

"Mi imamo problem s otpadom, pogotovo sad u nadolazeću sezonu gdje ga bude dva do tri puta više. Bude nas po 15 tisuća što gostiju, što nas je Šoltana...", kaže željko Zledanić, zamjenik načelnika općine Šolta.

Nemaju vam ovdje ni brige s podmlatkom. Popravljaju i demografsku sliku: 20- ak djece je u vrtiću. A u školi, kojom se toliko vole podičiti, znanje brusi 50-ak učenika.

"Ja u razredu imam dijete, cijela obitelj se vratila iz Austrije živjeti na otok. Koliko naši ljudi bježe van, toliko drugima koji dolaze od tamo sviđa se mirniji život ovdje", rekla je Jasminka Škeva, učiteljica 1. razreda osnovne škole ''Grahovo''

Ne opstaju samo od izlova iz morskih dubina. Stranac je u uložio u nekad zapušteni dvorac, pa privukao i druge. Pomamili se i za crnom sortom, ali i zlatnom kapljom - "šoltankom".

"Prošle godine je naše ulje u New Yorku dobilo zlatnu medalju, jedno od 100 najboljih na svijetu. Prodamo sve što imamo", kaže Tomislav Purtić sa OPG-a Srednje selo.

Priznanja su tu, pa i potvrda izvornosti. I ne čudi lista čekanja - jedina poduža na otoku. Nisu im samo masline i vinova loza otvorile put na tržište. Već i, vjerovali ili ne, nojeva jaja.

Kako izgleda na živopisnom imanju na otoku pogledajte u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene