Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka pravobraniteljice Jelavić

'Djecu ne treba koristiti u izbornim kampanjama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je na današnjoj konferenciji za novinare, u povodu obilježavanja 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, na poštivanje dječjih prava, posebno naglasivši kako sudionici aktualne izborne kampanje trebaju voditi računa da djecu ne uključuju u svoju promidžbu.

Žele li političari stvarno poboljšati zaštitu djece i njihovih prava, pozivamo ih da u svojim programima ponude ostvariva rješenja koja će stvarno i dugoročno povećati razinu zaštite djece od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, rekla je Jelavić. Ujedno je upozorila kakao je nedavno UNICEF-ovo istraživanje pokazalo da veliki broj djece ne zna koja su im prava i kako ih mogu ostvariti. Stoga je pozvala sve škole da 20. studenoga, na obljetnicu potpisivanja Konvencije, kroz integrirani nastavni dan i različite aktivnosti, približe djeci njihova prava i odgovornosti. Također je rekla kako je Mreža pravobranitelja za djecu jugoistočne Europe, čija je članica i Hrvatska, objavila zajedničku izjavu kojom poziva vlade svojih zemalja da ne zaborave na obveze koje su preuzele ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem Slika nije dostupna Međunarodni dan djeteta 'Dječji glas se mora čuti, ali odrasli ih ne shvaćaju ozbiljno'

>> Pedofilima doživotno zabraniti rad s djecom!

Provedba propisa nije dostatna i ne jamči sigurnost djeci

Vrijeme recesije, koje neposredno pogađa kvalitetu života djece i ugrožava brojna njihova prava, ne smije biti razlog za društveno isključenje djece, osobito one koja žive u siromaštvu - poruka je zajedničke izjave pravobranitelja. U povodu 19. studenoga - Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, bit će organizirana i izložba radova učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a u petak 20. studenoga u suradnji s Hrvatskom odvjetničkom komorom bit će organiziran stručni skup 'Od pravne do stvarne zaštite djece od nasilja - raskorak između propisa i prakse'. Iako u nekim područjima možemo biti zadovoljni zakonskim rješenjima, provedba propisa često nije dostatna i ne jamči djeci adekvatnu zaštitu, ocijenila je Jelavić, dodajući kako i dalje postoje brojne pravne praznine, zbog kojih djeca žrtve nasilja ostaju nezaštićena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene