Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U potrazi za hranom

Divlje svinje haraju Cresom i Krkom, uništavaju i napadaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Krka i Cresa u stalnom su strahu i to od divljih svinja. Mještani strahuju da će one dodatno rastjerati turiste.

A one su svugdje na plažama, pa i pored hotela. Postoji strah, no ima i onih koji smatraju da se ne radi o neukrotivim životinjama. Za neke su divlje svinje kao male bebe. Ovčaru Đorđu Jurjaku divlje su svinje prepolovile stado. No kada je vidio napušteno nazime kako besciljno luta livadom donio ga je kući. 'Ako ona bude uzgajana uz nas ovdje u selu, ona će biti kao jedan pas, ona će se ponašati kao pas,' rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NESREĆA PRI ISTRAŽIVANJU Detalji velike akcije HGSS-a na Prviću: Planinarku spašavalo nekoliko timova s više otoka i riječka kapetanija Slika nije dostupna Zemlja tisuću otoka 10 najtraženijih hrvatskih otoka među turistima!

U potrazi za hranom, divlje svinje uništavaju nasade, napadaju stoku koja se potom razbježi po pašnjacima. 'Ja sam i jutros tu je bila svinja noćas, unutra, ja sam ih tražio do malo prije,' rekao je ovčar Nikola Depikolozvane. Iako su na Krku ljudi već navikli na divlju svinju, ipak su strahu od susreta s njom.

'Bez obzira, svinja se brani, brani ono što ima i napast će u svakom slučaju, neće prezat od toga,' rekla nam je jedna mještanka s Krka. Mještani Krka i Lošinja tvrde da je broj svinja sve veći, u potrazi za mirom, izlaze na plaže, u parkove. 'Jedan mi je pričao da je vidio 12 komada na plaži kod nas, sve je moguće, da, ima problema,' rekao je Josip Mrakovčić s Krka. Lovci smatraju da se poštujući lovačku etiku i lovostaj problem ipak može riješiti.

'To je malo tendeciozno reći da se može divljač izloviti, ali da se može držati pod kontrolom to sigurno,' rekao je Marinko Linić iz Lovačkog saveza PGŽ. Kako spojiti turizam, stočarstvo, poljoprivredu i velik broj divljači problem je koji muči stanovnike kvarnerskih otoka. A dok se traži rješenje Đorđo i njegovi psi igrat će se s novim kućnim ljubimcem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene