Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADOST U METROPOLI

Divlje srce Zagreba: Upoznajte nove stanovnike Maksimirske šume, čeka ih posebna poslastica

Dvobojni tamarini - 2
Dvobojni tamarini - 2 Zoološki vrt Grada Zagreba
Aktualno Galerija Dvobojni tamarini - 2 Dvobojni tamarini - 2 Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba Dvobojni tamarini - 1 Dvobojni tamarini - 1 Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba Dvobojni tamarini - 4 Dvobojni tamarini - 4 Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba +0 Dvobojni tamarini - 3 Galerija 1/4 >>
Iz švedskog Göteborga u Zagreb je stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina, a njihov je dolazak iznimno važan jer inače žive samo u malom dijelu Amazonije kraj brazilskog grada Manausa.

Na čelu obitelji dvobojnih tamarina koja je iz švedskog Göteborga stigla u Zagreb su 13-godišnja Luna i šestogodišnji Marcus te njihova djeca Zita, Larina, Cara, Loui i Carino, a živjet će preko puta crvenih vjeverica u zagrebačkom Zoološkom vrtu u kojemu ne kriju zadovoljstvo novim stanovnicima.

U prirodi dvobojni tamarini žive u vrlo malom dijelu Amazonije. Nastanjuju djelić prašume kraj brazilskog grada Manausa. Žive u skupinama u kojima se jedna ženka razmnožava s jednim do dva mužjaka. Ostali u skupini su njihovi potomci – mladunci i mlade životinje.

''Dvobojni tamarini došli su nam u sklopu EEP uzgojnog programa. Omogućit ćemo im kvalitetan život i nadamo se da će se ovdje uspješno nastaviti razmnožavati. U prirodi obično jedna ženka u skupini rađa blizance dva puta godišnje'', kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Ptići krunatih ždralova PERNATI PRINČEVI Neviđeno veselje u Divljem srcu Zagreba: Kad su njih dvojica prvi put provirili iz jaja...
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA ŠANSA ZA ŽIVOT Brzo su postali najpoznatiji zagrebački ljubavni par: Maks i Mira su zaštitni znak Maksimira

Dvobojni tamarini su mali primati. Tijelo im je težine između 480 i 600 grama. Prednji udovi, vrat, prsa i vrh glave su bijeli, a stražnji dio tijela naglo im prelazi u smeđu boju. Gornji dio repa je tamnosmeđe, a donji narančaste boje. Rep im je duži od tijela. Uši i lice su im crni i nisu prekriveni dlakom.

Dnevne su životinje, a najviše vremena provode visoko u krošnjama drveća gdje pronalaze hranu. U prirodi se hrane voćem i povrćem, cvijećem i kukcima, a u Zoološkom vrtu priprema se i kolač za tamarine koji im je posebna poslastica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene