Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PERNATI PRINČEVI

Neviđeno veselje u Divljem srcu Zagreba: Kad su njih dvojica prvi put provirili iz jaja...

Ptići krunatih ždralova
Ptići krunatih ždralova Zoološki vrt Grada Zagreba
Aktualno Galerija Ptići krunatih ždralova Ptići krunatih ždralova Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba Krunati ždralovi Krunati ždralovi Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba Ptići krunatih ždralova Ptići krunatih ždralova Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba +0 Ptići krunatih ždralova Galerija 1/4 >>
U Zoološkom vrtu Grada Zagreba prvi put su se izlegla dva krunata ždrala, čiju vrstu svrstavaju među najljepše ždralove, pohvalili su se radosnom viješću iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Dva ptića iz jaja su provirila u srijedu i obradovala cijeli zagrebački Zoološki vrt. Nije to mala stvar - u maksimirskoj šumi na svijet su prvi put došli krunati ždralovi.

Ponosni su roditelji petogodišnji mužjak koji se u Hrvatsku doselio iz Njemačke i njegova vršnjakinja pristigla iz Mađarske.

Iako krunati ždral živi u volijeri (ptičarniku) za afričke ptice selice s tri ženke, od prvoga dana naklonost gaji samo prema jednoj. Baš kao i u prirodi. Parovi krunatih ždralova poznati su po svojoj vjernosti. Par ostaje zajedno cijeloga života.

Skupa i svijaju gnijezdo, koje grade na vodi ili tlu pored vode u gustoj vegetaciji. U gnijezdo, promjera većeg od pola metra, ženka polaže između dva i četiri jaja.

''Mužjak i ženka zajedno sjede na jajima oko mjesec dana. Zajedno se i brinu o svojom mladuncima potrkušcima. Mladunci, dakle, ne borave u gnijezdu nego od prvog dana u stopu slijede roditelje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Krunate ždralove mnogi svrstavaju među najljepše ždralove. Poznati su po svojoj kruni, tj. nakupini tankog žućkastog perja na glavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA ŠANSA ZA ŽIVOT Brzo su postali najpoznatiji zagrebački ljubavni par: Maks i Mira su zaštitni znak Maksimira
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOŽETE IM DATI IME Nisu crni, nego crvenokljuni, a iza njih je velika ljubavna priča: U Drugom maksimirskom jezeru njih dvoje su našli novi dom  

Krunati ždralovi u prirodi nastanjuju vlažna staništa i travnjake istočne i južne Afrike.

Vrsta im je ugrožena zbog gubitka staništa, a na pad njihove populacije utječu širenja poljoprivrednih površina, iskapanja ruda, gradnja prometnica, zagađenja i požari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene