Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVA BIĆA

Sud razvedenom paru dodijelio zajedničko skrbništvom nad Pandom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski sudac odlučio je dodijeliti zajedničko skrbništvo razvedenome paru koji je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebao nastaviti živjeti njihov kućni ljubimac, pas Panda.

Sud u Madridu smatrao je da su obje strane jednako odgovorne i da trebaju nastaviti brinuti o svome psu Pandi.

Španjolska trenutačno priprema nacrt novog zakona po kojemu se životinje više neće smatrati "objektima", nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj će status olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko skrbništvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Španjolski je par kao dokaz sudu podastro ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni s psom.

Panda će odsad provoditi po mjesec dana naizmjenice kod jednog, odnosnog kod drugog skrbnika.

Sudac je procijenio da "dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između obaju tužitelja i psa koji je vrijedan zakonskog skrbništva".

Zakon o skrbništvu nad psima u svijetu

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih osobnih predmeta. Slučajevi skrbništva svode se na utvrđivanje toga tko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tomu kakve bi odluke trebali donositi sudovi nakon prekida ili razvoda para kada su posrijedi kućni ljubimci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VAU VAU TRENING FOTO Upoznajte nove najslađe članove HGSS-a: "Nakon nebrojenih treninga, uloženog vremena i truda..."
Pročitajte i ovo pas - 3 Za Hrvatsku bez pasa na lancu Prijatelji životinja traže potpunu zabranu držanja pasa na lancu, kao i zabranu nastupa životinja u cirkusima

Francuzi su svoj zakon izmijenili 2014. U skladu s njim kućni ljubimci smatraju se "živim i osjećajnim bićima", a ne "pokretnom robom". Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo boriti za zajedničko skrbništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene