Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Diskriminaciju doživjelo 33 posto ispitanika, više od pola ne zna svoja prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stvaran broj slučajeva diskriminacije u Hrvatskoj višestruko je veći od prijavljenog.

Istraživanje Eurobarometra pokazuje da je u Hrvatskoj ove godine diskriminaciju doživjelo 33 posto ispitanika, a više od polovice ispitanih ne bi znali svoja prava u slučaju da postanu žrtve diskriminacije, priopćeno je u srijedu iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće pučke pravobraniteljice Novi problemi za Plenkovića i njegova ministra: Dva velika slučaja pokazuju urušavanje jednog od ključnih sustava u državi Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 1 Online kava za ljudska prava Apel očajnih stanovnika: "Smrad iz Marišćine se osjeti šest kilometara, postali smo zatvorenici vlastitih kuća"

Stvaran broj slučajeva diskriminacije u Hrvatskoj višestruko je veći od prijavljenog, jer građani nemaju dovoljno informacija o diskriminaciji i kako je prepoznati, a strah ih je prijaviti jer nemaju povjerenja u sustav, navodi se u priopćenju.

Diskriminacija je zakonom zabranjena u svim državama članicama EU, a onome tko je počini u Hrvatskoj sud može odrediti od 1000 do 350.000 kuna kazne.

Otvorenjem antidiskriminacijske telefonske linije u srpnju 2014., kao i osnivanjem mreže regionalnih točaka za suzbijanje diskriminacije, u koju su okupljene udruge iz Splita, Siska, Poreča, Vukovara i Zagreba želi se educirati i podići svijest građana o njihovim pravima.

Prošle su godine otvorena su 263 predmeta o diskriminaciji, najčešće pritužbe vezane su za etničko podrijetlo, nacionalnost, rasu, diskriminacija na osnovu dobi, obrazovanja, političkog uvjerenja, vjere i zdravstvenog stanja, dok je najučestalije područje rada, zapošljavanja, javnog informiranja te pristupa dobrima i uslugama, priopćeno je.

Nisu je htjeli zaposliti zbog visine - dobila preko 28 tisuća kuna odštete

"Na 263 predmeta istraživali smo je li netko diskriminiran ili je postajao opravdan razlog stavljanja osobe u nepovoljniji položaj zbog neke karakteristike. Žrtva diskriminacije je nezaposlena osoba koja se ne može prijaviti za posao jer nema automobil, a uvjet je neopravdano postavljen u oglas. Isto vrijedi i za radnika kojem poslodavac smanji plaću kad dozna da je beskućnik, kao i za Romkinju kojoj je zabranjen ulazak na javno mjesto", objašnjava pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Dodala je da su diskriminirani svi koji su stavljeni u nepovoljniji položaj zbog osobne karakteristike ili drugih osnova navedenih u Zakonu u suzbijanju diskriminacije, te da su lani u Hrvatskoj vođena 374 sudska postupka vezana uz problematiku diskrimainacije.

Ističe da je građane strah dugotrajnosti i troškova sudskog postupka, viktimizacije, gubitka posla, pogoršanja radnih uvjeta ili osvete prijavljenog, na što redovito ukazuje u Godišnjim izvješćima Hrvatskom saboru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene