Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni izborno povjerenstvo izvijestilo nas je o nekoliko prigovora koje je do sada zaprimilo na biračkim mjestima.


Tako je DIP dobio izvješće HDZ-a koji je izvijestio o povredi tajnosti i kupnji glasova u 11. izbornoj jedinici za dijasporu, konkreno u BiH.

Vezani članci Put od Beograda do Benkovca Autobusom iz Srbije na glasanje u - Hrvatsku: Pronašli smo organizatora puta, glasače do zadarskog zaleđa vozi besplatno Izbori sve bliže, kampanja sve prljavija - 3 Rat plakatima za osvajanje glasača: ''Prljava kampanja je kada se iznose neistine, a u ovom slučaju...''

Riječ je o informacijama da Svehrvatska lista Lijanovići u Grudama glasače poziva da glasuju za njih i nude sto konvertibilnih maraka, prenio je Hrvatin.

Kako DIP nema mogućnost to provjeriti, a opisani su detalji, to je izvješće proslijeđeno Državnom odvjetništvu Hrvatske, kazao je predsjednik DIP-a.

Od Ravnateljstva policije pak DIP je izviješten o četiri slučaja
određenih verbalnih prijetnji koje Hrvatin ocjenjuje minimalnim.

Tako je na jednom biračkom mjestu u okolici Sirača u drugoj izbornoj jedinici zabilježeno narušavanje javnog reda i mira, na jednom biračkom mjestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji verbalna prijetnja prema jednom članu biračkog odbora.

Prijetnja jednom članu izbornog odbora zabilježena je i u Ličkom Osiku, te u Runovićima gdje je jedna nezadovoljna osoba prijetila jer mu supruga nije na biračkom popisu.

Hrvatin je izvijestio i da je ispred jednog biračkog mjesta u devetoj izbornoj jedinici nešto prije 13 sati jedna osoba postavila konopac koji je sprječavoa ulaz, ali je konopac uklonjen.

Naveo je također i slučaj jednog biračkog mjesta u Biogradu gdje je oko 15 sati na jednom biračkom mjestu jedna osoba zavukla ruku u biračku kutiju, izvukla dva glasačka listića i poderala ih, a policija traga za počiniteljem.

Na upit vezan uz izvješće udruge Elekta i prigovor te udruge da je ministar poljoprivrede Petar Čobanković gostovao danas na jednom radiju i prekršio izbornu šutnju, Hrvatin je rekao da je DIP zaprimio tu obavijest i zatražio podatke.

Međutim, podsjetio je da DIP osim osude za bilo kakvo kršenje izborne šutnje nema mogućnosti bilo kakve reakcije.

DIP je tu u nezavidnoj situaciji, može samo konstatirati, ali nema mogućnost reakcije, ističe i potpredsjednik DIP-a Ivica Crnić, podsjećajući da je povjerenstvo već godinama upozorava da ovakava regulacija izborne šutnje nije dobra.

Stoga je Crnić i novi saziv Sabora pozvao da regulira to pitanje, da institut izborne šutnje više ne postoji, ili da se riješi kako sankcionirati one koji ne poštuju zakon.