Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP zatražio podatke o kršenju izborne šutnje Petra Čobankovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni izborno povjerenstvo izvijestilo nas je o nekoliko prigovora koje je do sada zaprimilo na biračkim mjestima.

Tako je DIP dobio izvješće HDZ-a koji je izvijestio o povredi tajnosti i kupnji glasova u 11. izbornoj jedinici za dijasporu, konkreno u BiH.

Pročitajte i ovo Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 DIP podsjetio Izbori su sve bliže: Pogledajte tko će kada predavati liste Ilustracija Parlamentarni izbori Objavljeno koliko se može potrošiti za promidžbu kandidata na izborima

Riječ je o informacijama da Svehrvatska lista Lijanovići u Grudama glasače poziva da glasuju za njih i nude sto konvertibilnih maraka, prenio je Hrvatin.

Kako DIP nema mogućnost to provjeriti, a opisani su detalji, to je izvješće proslijeđeno Državnom odvjetništvu Hrvatske, kazao je predsjednik DIP-a.

Od Ravnateljstva policije pak DIP je izviješten o četiri slučaja
određenih verbalnih prijetnji koje Hrvatin ocjenjuje minimalnim.

Tako je na jednom biračkom mjestu u okolici Sirača u drugoj izbornoj jedinici zabilježeno narušavanje javnog reda i mira, na jednom biračkom mjestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji verbalna prijetnja prema jednom članu biračkog odbora.

Prijetnja jednom članu izbornog odbora zabilježena je i u Ličkom Osiku, te u Runovićima gdje je jedna nezadovoljna osoba prijetila jer mu supruga nije na biračkom popisu.

Hrvatin je izvijestio i da je ispred jednog biračkog mjesta u devetoj izbornoj jedinici nešto prije 13 sati jedna osoba postavila konopac koji je sprječavoa ulaz, ali je konopac uklonjen.

Naveo je također i slučaj jednog biračkog mjesta u Biogradu gdje je oko 15 sati na jednom biračkom mjestu jedna osoba zavukla ruku u biračku kutiju, izvukla dva glasačka listića i poderala ih, a policija traga za počiniteljem.

Na upit vezan uz izvješće udruge Elekta i prigovor te udruge da je ministar poljoprivrede Petar Čobanković gostovao danas na jednom radiju i prekršio izbornu šutnju, Hrvatin je rekao da je DIP zaprimio tu obavijest i zatražio podatke.

Međutim, podsjetio je da DIP osim osude za bilo kakvo kršenje izborne šutnje nema mogućnosti bilo kakve reakcije.

DIP je tu u nezavidnoj situaciji, može samo konstatirati, ali nema mogućnost reakcije, ističe i potpredsjednik DIP-a Ivica Crnić, podsjećajući da je povjerenstvo već godinama upozorava da ovakava regulacija izborne šutnje nije dobra.

Stoga je Crnić i novi saziv Sabora pozvao da regulira to pitanje, da institut izborne šutnje više ne postoji, ili da se riješi kako sankcionirati one koji ne poštuju zakon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene