Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predaja lista

DIP poslao upozorenje za EU izbore: "Sve može završiti kaznama od više tisuća eura"

DIP
DIP Foto: Goran Mehkek/Cropix
Na listama za europske izbore mora biti najmanje pet žena odnosno muškaraca, upozorio je DIP.

Političke stranke i birače, glavnina kojih će mu svoje kandidacijske liste za europske izbore predati u utorak, posljednjeg dana za predaju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na njima žene i muškarci moraju biti uravnoteženo zastupljeni.

Na kandidacijskim listama zastupljenost jednog spola ne smije biti niža od 40 posto, odnosno od 12 kandidata najmanje njih pet moraju biti žene odnosno muškarci, podsjeća DIP.

Ne bude li tako, lista neće biti diskvalificirana iz izborne utakmice, ali će Povjerenstvo o tome obavijestiti DORH i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova radi pokretanja prekršajnog postupka.

U konačnici, sve može završiti tako da predlagatelj koji nije mario za načelo ravnopravnosti spolova plati novčanu kaznu od 6636 eura.

Iako se kandidacijske liste za europske izbore mogu podnositi punih 12 dana, od 10. travnja, DIP još nije zaprimio nijednu, a dvije prve, SDP-a i partnera i Zelene alternative – ORAH, najavljene su za ponedjeljak.

Dolazak u DIP u utorak zasad je najavilo osam stranaka i predstavnika neovisnih listi, no sasvim je sigurno da će do ponoći, dokad se liste mogu predavati, taj broj osjetno narasti.

HDZ listu predaje u utorak

Na popisu najavljenih, zasad, nije HDZ, koji će svoju listu predati također u utorak, nakon razgovora o njoj u ponedjeljak i utorak.

Iako se u medijima spominju neka imena za listu, službeno ih nitko nije potvrdio.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. IZ MINUTE U MINUTU Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

Kandidacijske liste mogu predložiti političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan kad je objavljena odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora u Narodnim novinama (15. ožujka) te birači, koji za pravovaljanost liste trebaju prikupiti najmanje 5000 potpisa birača.

DIP liste zaprima u zgradi Hrvatskog sabora, u ponedjeljak će to raditi od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana, u utorak, od 9 sati do ponoći.

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.

Najkasnije do 25. travnja u ponoć DIP će prihvatiti i objaviti zbirnu listu, a time će početi službena izborna promidžba koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada pa do izborne nedjelje 9. lipnja u 19 sati i zatvaranja birališta, na snazi će biti izborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju 9. lipnja i na njima će se izabrati 12 zastupnika na mandat od pet godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene