Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za EP

Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

Europski parlament
Europski parlament Foto: Getty Images
Do petka nijedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu dostavili kandidacijsku listu za europske izbore.

Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još nijedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Krajnji rok za dostavu im je u utorak 23. travnja u ponoć.

Zasad su predaju listi najavili SDP s partnerima (u ponedjeljak u 11 sati) i Ladislav Ilčić (u utorak u 12:30), koji predaje kandidacijsku listu grupe birača.

Kandidacijske liste mogu predložiti političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan kad je objavljena odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora u Narodnim novinama (15. ožujka) te birači, koji za pravovaljanost liste trebaju prikupiti najmanje 5000 potpisa birača.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Ti se potpisi prikupljaju na obrascu koji je propisao DIP za ove izbore, a dostupni su na njegovoj mrežnoj stranici. Kandidacijske liste mogu predložiti i koalicije stranaka.

DIP će liste do 20. travnja (subota) zaprimati u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od 21. (nedjelja) do 23. travnja u ponoć, u zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka. Od 19. do 20. travnja zaprimat će ih od 10 do 14 sati, a isto vrijedi i za 21. travnja.

U ponedjeljak 22. travnja liste će zaprimati od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana, u utorak 23. travnja od 9 sati do ponoći.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte dip@izbori.hr.

Najkasnije do 25. travnja u ponoć DIP će prihvatiti i objaviti zbirnu listu, a time će početi službena izborna promidžba, koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada pa do izborne nedjelje, 9. lipnja u 19 sati i zatvaranja birališta, na snazi će biti izborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine.

Kršenje izborne šutnje novčano se kažnjava

Za razliku od parlamentarnih izbora, gdje za to nema kazne, na izborima za Europski parlament kršenje izborne šutnje nosi ozbiljne novčane kazne koje izriče prekršajni sud.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?"

Fizička osoba, dakle i građanin, koji prekrši šutnju, mogao bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1327 do 3981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka, od 13.272 do čak 66.361 eura.

Iako liste tek trebaju stići, SDP-ova koalicija već je objavila imena koja će se naći na njezinoj listi, među njima su i imena Biljane Borzan, Tonina Picule, Romane Jerković i Predraga Freda Matića, dosadašnjih europarlamentaraca, zastupnika Bojana Glavaševića i Dalije Orešković, Marka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade itd.

Na izborima svih vrsta u Hrvatskoj pravilo je da glavina kandidatura stiže posljednjih dana roka, no na činjenicu da DIP u devet dana nije zaprimio nijednu za europske izbore sasvim sigurno je utjecalo održavanje parlamentarnih izbora u srijedu na koje su stranke bile fokusirane.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju 9. lipnja i na njima će birači na mandat od pet godina izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta, u kojemu će ih biti ukupno 720.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene