Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija traje

Dio Ogulina i dalje pod vodom, prognoza je loša: "Samo da ne bude gore, toga se bojimo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poplavljenom Ogulinu nastavlja se sanacija štete koju je uzrokovalo izlijevanje rijeke Dobre u nedjelju, ali se priprema i za novi vodeni val koji se očekuje s kišom danas poslijepodne te još obilnijim oborinama u utorak.

Ogulin je i dalje pod vodom. Poplavljeno je više od tisuću objekata. Zahtjev za proglašenje elementarne nepogode bit će poslan u utorak, a najavljeno je i dopremanje 28 isušivača prostora. Voda se polako povlači, ali službe upozoravaju na nove oborine, koje bi ponovno mogle izazvati podizanje vodostaja i izlijevanje rijeke Dobre. Brojni su se prisjetili poplave iz 1999. i velikih materijalnih šteta. Stanovništvo je ljutito, jer su poplave na ovom području postale uobičajena pojava.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Stručnjaci uvjeravaju da nova kiša ne bi trebala biti toliko jaka kao ona koja je prouzročila poplavu. Svi upozoravaju na retenciju koja je trebala biti napravljena na rijeci Dobri, otprilike šest kilometara udaljeno od Ogulina. Košta 30 milijuna kuna, otprilike koliki je i godišnji proračun grada Ogulina. Stanovnici govore da dok god se ne napravi ta brana, da neće biti mira kad god padne kiša.

Podsjetimo, zbog obilnih kiša drastično je narastao vodostaj rijeke Dobre i poplavio u nedjelju Ogulin i okolicu. Voda se povukla i pod vodom su još manje površine u gradu.

U ogulinskoj Gimnaziji Bernardina Frankopana danas nema nastave. Iako voda u školu nije ušla, nastava je odgođena zbog nedostatka električne energije. U ostalim školama nastava se odvija normalno.

U vojarnu Sv. Petar u Ogulinu stigli su i pripadnici Oružanih snaga i jedna amfibija kako bi pomogli u saniranju poplave i punjenju vreća s pijeskom.

 

Na poplavljenom području Ogulina u ponedjeljak popodne angažirano je 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

 

Tako 20 pripadnika Gromova, Gardijsko oklopno mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske rade na distribuciji vreća, dok je 11 pripadnika GOMBR HKoV-a s pet pumpi za vodu u pripravnosti, s obzirom da moraju pričekati smanjivanje razine vode ispod kanalizacijske cijevi, kako bi mogli krenuti s ispumpavanjem.

U spremnosti je i šesnaest pripadnika Inženjerijske pukovnije HKoV-a s jednom kombinirkom (kopač/utovarivač), dva kamiona /kipera i jednom amfibijom.

U pripravnosti je još i 180 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga koji u slučaju potrebe na lokaciju mogu doći u roku od 90 minuta, navode iz MORH-a.

 

OGportal piše da je poplavom zahvaćeno oko 480 domaćinstava, odnosno približno oko 1.000 objekata, što stambenih, što gospodarskih. Površina zahvaćena poplavom iznosi oko 163 ha, odnosno 1,63 km² što je 17 do 20% površine užeg dijela grada.

HAK javlja da je i dalje zbog vode na kolniku zatvorena državna cesta u Ogulinu (Stara cesta kod Frankopanske kule). Također, zbog vode na cestama problema ima i na karlovačkom području pa je zatvorena državna cesta Karlovac – Šišljavić u Koritinji te županijska cesta Husje – Kobilić koja je zatvorena za sav promet zbog poplave.

Vodostaji Kupe i Korane rasli su jučer tijekom cijelog dana, no sada su već neko vrijeme u padu.

Poplavljeno ogulinsko područje jučer je posjetio premijer Andrej Plenković s ministrima. Rekao je da će Vlada razmotriti kako pomoći Ogulinicima, a preventivno rješenje problema s poplavama u Ogulinu bila bi izgradnja retencije kod Hreljina.

"Samo da ne bude gore, toga se bojimo"

Reporter Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s gospođom Marjankom Brozović čija kuća se nalazi na Staroj cesti u Ogulinu. Voda u njihovom domu bila visoka jedan metar. Šteta je velika a voda se još nije povukla.

"Bilo je napeto, dramatično, nismo očekivali da će voda doći tako brzo i da će biti tako velika. Samo čuješ da nešto zvoni - pao je frižider, pa je palo nešto drugo... Samo da ne bude gore, toga se bojimo", ispričala je gospođa Brozović.

Ogulinu, naime, prijeti nova kiša koja bi mogla početi padati već danas poslijepodne. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene