Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju potporu Europe

Odlučuju o njihovim životima, a njih u to ne uključuju: "Ništa o nama bez nas!"

Dijabetičari žele predstavnika u institucijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dijabetičari žele predstavnika u institucijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dijabetičari žele predstavnika u institucijama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Dok država posljednjih dana provodi preventivne akcije i obilježava Svjetski dan dijabetesa, oboljeli kritiziraju što u nadležnim institucijama nema njihovih predstavnika. Traže da ih se uključi u donošenje odluka jer su oni ti koji žive s tom bolešću.

Inzulinska pumpa, druga pomagala i lijekovi dijabetičarima su olakšali život. A kako bi ga još više olakšali, žele da njihove tegobe dolaze do institucija. No, tu nastaje problem.

Pročitajte i ovo Besplatni senzor za dijabetes tipa 2 - 5 Važna stvar Dobra vijest za osobe s dijabetesom: "Ovime se rješavaju i neke nepravde" Smjernice za dijabetes Bolest koja promijeni život Jedna od najvećih epidemija svakodnevno oduzima živote: "Njezine komplikacije su često smrtonosne"

U Povjerenstvima HZZO-a i Ministarstva nema predstavnika pacijenata. ''Svojedobno smo imali predstavnika pacijenata u HZZO-ovom povjerenstvu za pomagala i to je dobro funkcioniralo. No, u jednom trenutku je predstavnik netransparentno naglo izbačen van. Nas, ustvari, nigdje nema i zato je pokrenuta inicijativa "Ništa o nama bez nas", kako bi sudjelovali u proceduri donošenja odluka'', kazao je Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Potporu su, kažu, dobili od brojnih europskih institucija i europarlamentaraca. Upitani zašto pacijenti nemaju svojeg predstavnika, ministar lopticu prebacuje na HZZO, a HZZO kaže da je riječ o stručnim povjerenstvima.

O pacijentima se, kažu, brinu. Za lijekove i opremu na godinu izdvajaju 600 milijuna kuna. ''HZZO na svoje liste lijekova stavlja nove moderne inovativne lijekove za liječenje šečerne bolesti te tako omogućava najnoviju terapiju'', objasnila je Jelena Matuzović iz HZZO-ove Službe za lijekove i medicinske proizvode.

Dijabetičari se s time slažu. No, svojeg predstavnika žele jer se boje snižavanja standarda. ''Da se malo više prate ishodi liječenja kako bi se ukinule terapije koje ne donose rezultate kako bi ostalo novaca za one koje donose kako se ne bi morale doplaćivati'', govori Skeledžija.

I liječnici rade u tom smjeru. ''Ono što možemo mi sa strane struke napraviti je da pomognemo HZZO-u koje da od tih lijekova stavi na A listu, što znači lista besplatnih lijekova, a koju na B listu'', kaže Lea Smirčić-Duvnjak iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

U Hrvatskoj je više od 304 tisuće oboljelih od dijabetesa. A za njihov boljitak ključna je dobra suradnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene