Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest koja promijeni život

Jedna od najvećih epidemija svakodnevno oduzima živote: "Njezine komplikacije su često smrtonosne"

Oboljelih od dijabetesa je sve više. To je jedna od najvećih epidemija s kojom se stručnjaci stalno bore. Zato su sada napravili svoje Smjernice za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi. Dosad su se vodili američkim standardima. Dnevnik Nove TV provjerio je što se promijenilo i što kažu pacijenti.

Dijabetes nije samo provjeravanje šećera u krvi kroz dan. Zna to i Sandra koja s njim živi 40 godina.

"Morate promijenit nekakve životne navike", rekla je Sandra Kerim.

Sada to mogu raditi umjesto po američkim - po domaćim hrvatskim pravilima.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, Marija Miholjek i Saša Kopljar Novi krug Nisu svi zadovoljni novim krugom porezne reforme: "Vlada je stvorila očekivanja o povećanju plaća, pa to prebacila na gradonačelnike i načelnike"

"U smjernicama stavljen jako veliki naglasak na komplikacije šećerne bolesti, koji često prate naše bolesnike, a to su arterijska hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, bubrežne bolesti, pretilost, bolest probavnih organa, inzulinska rezistencija nažalost sve češća kod mlađih osoba", istaknula je Eva Pavić, Rukovoditeljica službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

Ističu individualan pristup svakom pacijentu. Upozoravaju na važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Pozivaju pacijente da ih shvate ozbiljno.

"Od 2018. godine sa od 5,4 umiranje od posljedica bolesti je došlo do osam posto odnosno konstantno se povećava broj umrlih, što znači čim se povećava broj umrlih i broj oboljelih je u konstantnom porastu. Šećerna bolest je bolest koja ne boli, ali bole njezine komplikacije, a one su često smrtonosne", objasnila je Pavić.

Zrinka je prije 20 godina presadila bubreg i od tada je u povećanom riziku od razvoja dijabetesa. I zna da mora paziti što koliko i kada jede, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

Pročitajte i ovo Zaplijenjeni kokain - 4 Zanimljiv pristup Na suđenju za šverc kokaina, oružja i ubojstvo tražili da se izuzmu dokazi s aplikacije koju koriste - kriminalci

"Važno je doručkovati, to je nešto što mi često izbjegavamo, izbjegavati instat pekare lijepo bi bilo počet doručak sa zobenim pahuljicama, dodati šumsko voće odnosno borovnice koje imaju najmanji glikemijski indeks, dodati jogurta, onda nekakav ručak. Recimo riba sa blitvom što se kod nas stvarno može jesti, večerat ne kasno, redovito hodati", napomenula je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

I u svemu biti uporan - svaki dan iznova.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene