Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRHUNAC U UTORAK

Novi tjedan, novi toplinski val: Zbog ekstremno visokih temperatura izdana upozorenja

Zbog ekstremno visokih temperatura Državni hidrometeorološki zavod objavio je u ponedjeljak upozorenje za veći dio Hrvatske s nizom uputa i savjeta za građane, kako bi se pravovremenim mjerama smanjio broj oboljelih ili umrlih od vrućina.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet Slavoniji Milanović o izboru šefa Vrhovnog suda: "U politici je potrebna inteligencija viša od temperature sobe. HDZ će sam izabrati nekog tko će tamo onda biti klozet frau"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obišao centar robotike Plenković žestoko po Milanoviću: "To što on izgovara nije normalno". O cijepljenju: "Ne bih uložio ni lipe u kampanju"

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Posebno se upozorava da se djecu i životinje ne smije ostavljati u parkiranom vozilu.

Vremensku prognozu pogledajte OVDJE.

Savjete kako rashladiti dom ako nemate klima uređaj potražite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene