Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici upozoravaju

Pregrijana vozila prava su opasnost, evo koliko treba kockici leda da se otopi u vrućem autu

Aktualno Galerija Automobil, ilustracija - 1 Automobil, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Automobil, ilustracija - 2 Automobil, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Automobil, ilustracija - 3 Automobil, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Automobil, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska je na udaru toplinskoga vala. Na plus 30 stupnjeva, jedna je beba u Koprivnici ostala u zaključanom automobilu.

Tragediju su na vrijeme spriječili vatrogasci. Liječinici još jednom upozoravaju roditelje da posljedice mogu biti kobne.

Pročitajte i ovo Građani traže spas od vrućine u Zadru Pripazite Vrhunac je toplinskog vala! Cijeli Jadran u crvenom, vrijeme je opasno: Pogledajte kad stiže osvježenje Automobil, ilustracija - 4 Završena obdukcija Detalji užasa kod Banje Luke: Curica se satima igrala u vozilu parkiranom na suncu, njezino beživotno tijelo pronašla je majka

Trenutak nepažnje mogao je završiti tragično. Majka je izlazila iz automobila, u kojem je ostavila ključ.

Automobil se automatski zaključao, a beba je ostala u njemu. Brzo je reagirala i nazvala vatrogasce. Na teren su izašli za četiri minute.

"Razbili su bočno staklo kod vozača. Otvorili su vrata i dijete je spašeno", kazala je Jasminka Jakupec, zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice.

Cijelu akciju koja je trajala dvadesetak minuta, beba je prespavala.

"Nije bilo nikakvih znakova da se nešto događa, a majka je naravno bila u šoku", dodala je Jakupec.

Unatoč šoku, uspjela je brzo reagirati. Iz policije odgovaraju da kaznene odgovornosti nema.

Liječnici upozoravaju

Liječnici još jednom upozoravaju - dijete u zaključanom automobilu, na plus 40 i više stupnjeva, može preživjeti oko pola sata.

"Na temperaturi od 38 koja nam je danas, već za pet minuta temperatura u vozilu je iznad 42 stupnja, a to može biti smrtonosno, odnosno dijete može stradati i dobiti toplotni udar", upozorava Gordana Antić, doktorica hitne medicine.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić demonstrirala je koliko temperature u zatvorenom automobilu mogu biti paklene. U vozilo u kojemu je 50 stupnjeva, stavila je dvije kockice leda. Prošlo je pet minuta i led se otopio.

Stoga, ako uočite dijete zaključano u automobilu, dužni ste pozvati policiju, ali ne i sami razbijati staklo. To možete učiniti jedino ako je zdravlje djeteta ugroženo u toj mjeri da je svaka sekunda bitna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene