Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremne temperature

DHMZ izdao upozorenje, očekuje se pravi toplinski val

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoke temperature koje, koje su obilježile posljednje dane mogu stvoriti velike zdravstvene probleme. Izbjegavanje sunca od 11 do 17 sati, puno tekućine i svakako zaštita za glavu, neki su od savjeta liječnika.

Preporuka liječnika je izbjegavanje sunca u vremenu od 11 do 17 sati, unošenje dovoljne količine tekućine te određena zaštita poput kape ili šešira.

Pročitajte i ovo Snijeg u Europi - 3 DHMZ izdao upozorenje Ovih dana svi govore o polarnom vorteksu, koji stiže i u Hrvatsku: "Temperature bi se mogle spustiti do -15" Ilustracija žuti meteoalarmi DHMZ upalio upozorenja za šest regija: Vrijeme je potencijalno opasno

"Da bi bolje podnosili tu visoku temperaturu i izbjegli komplikacije, tekućinu treba piti redovito, dakle ne od jednom popiti puno, nego kontinuirano unositi manje količine vode" savjetuje Matija Rimac, voditelj smjene hitne pomoći.

Visoke temperature lakše je preživjeti uz kupanje u moru. No i tamo treba biti oprezan jer jako izlaganje suncu, svakako nije dobro za kožu. Najjače sunce, roditelji s malom djecom, svakako trebaju izbjegavati.

"Roditelji moraju posebno paziti na djecu, njih ne bi trebalo diektno izlagati suncu, pa čak i na moru ni na obali, dakle djecu treba držati u hladovini" kaže Rimac.

Za ovako visokih temperatura, oprezan treba biti i s klimom u automobilu, liječnici preporučuju da razlika između temperatura u automobilu i one vanjske bude čak i manja od deset stupnjeva. Isti savjet treba primjeniti i s kućnim klima uređajima. Sve što vrijedi za ljude, vrijedi i za kućne ljubimce, koje nikako ne treba ostavljati u zatvorenim automobilima.

Za ovaj vikend je DHMZ izdao prvo ovogodišnje upozorenje na toplinski val. Za petak je izdano narančasto upozorenje za Osijek, to će u subotu prijeći u crveno, a narančasto je na snazi za ostale kopnene regije. U nedjelju u gorju i na istoku postoji velika opasnost zbog vrućina, a u Zagrebu i Karlovcu vrlo velika.

Idućih se dana štitite od sunca i pijte dovoljno tekućine, pridržavajte se upozorenja u cijeloj zemlji, a osobito u navedenim regijama.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene