Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DELOŽACIJA U ZAGREBU

'Ne znam gdje ćemo spavati. Osjećam se kao Indijanac - kad ga okruže kauboji i pucaju po njemu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Brčina, čija je kuća u Heinzelovoj 54c još jedina prepreka proširenju Branimirove ulice, danas bi trebala biti deložirana. Policija je stigla na mjesto deložacije te su lokaciju ogradili zaštitnom trakom, a stigli su i interventni policajci s kombijima.

13.00 - 'Izbacuju me iz kuće, voze moje stvari. Lišili su me svih ljudskih prava, ni žalbu nisu željeli pročitali. Došli su s 50 marica, dvije-tri hitne, i preko 50 policajaca? Jel to normalno? Pitajte gospodina Bandića je li to normalno?', izjavio je za Novu TV Marijan Brčina kojeg danas deložiraju iz kuće koja je još jedina prepreka proširenju Branimirove ulice.

Pročitajte i ovo Vatrogasci pred deložacijom - 5 U srcu turističke i požarne sezone Može li bizarnije? Spašavaju živote, a sad im prijeti - deložacija: "Nemamo gdje. Čekamo nadležne da se dogovore" Otvoreni radovi na Branimirovoj ulici u Zagrebu - 2 vrijednost radova 4,6 milijuna eura Tomašević otvorio radove na produženju Branimirove i otkrio kad se očekuje završetak prve etape

Na pitanje gdje će noćas spavati on i njegova obitelj odgovorio je da ne zna. 

'Nemam pojma, možda negdje u šatoru. Osjećam se kao Indijanac - kad ga okruže kauboji i pucaju po njemu, a on ne može ništa', kazao je Brčina.

Dodao je da mu je Grad Zagreb ponudio stanove 'samo na papiru i to jedan na Črnomercu, a drugi na Jarunu'. 

'Da mi razdvoje familiju. Nije Bandić toliko moćan da moju obitelj razdvoji. I baca me na ulicu iz kuće u kojoj živim 34 godine. Vidjet ćete kad razapnem šator pa ću ga seliti s jednog kraja podvožnjaka koji se izgradi ovdje na drugi', poručio je Marijan Brčina.

U odgovoru Grada Zagreba stoji kako je kupoprodajni ugovor iz siječnja 2006. između Marijana Brčine, RH i Ministarstva branitelja za kuću u Heinzelovoj Županijski sud a potom i Vrhovni proglasio ništetnim te Marijana Brčinu, prema tome, Grad nije mogao obeštetiti kao vlasnika nekretnine već samo zaštićenog najmoprimca. Naime, kako se navodi, Ministarstvo je Marijanu Brčini u listopadu 2005. dodijelilo predmetnu nekretninu u Heinzelovoj 54c, kuću od 68 kvadrata, u najam sa zaštićenom najamninom, na neodređeno vrijeme te korištenje okolnog zemljišta. Kuća je procijenjena na oko 262 tisuće kuna, a s popustom kao ratni vojni invalid i prema ugovoru koji je proglašen nevaljanim Brčina ju je platio oko 37 tisuća kuna, stoji u dopisu Grada Zagreba.

Navodi se i kako su Marijanu te obitelji njegovog sina Nenada ponudili dva stana u najam - prvom pod uvjetima koje mu je dalo i Ministarsvo a drugom na rok od pet godina.

'Izvješćujemo i da je Marijan Brčina tijekom postupka isticao da je on vlasnik cijele predmetne nekretnine, površine 1084 m2, potražujući isplatu u iznosu od 1.200,00 €/m2, što za površinu od 1084 m2 ukupno iznosi 1.300.800 EUR, iako nikada nije bio upisan u zemljišnoj knjizi kao vlasnik, ne uvažavajući pravomoćne odluke suda, a i samim rješenjem o dodjeli i ugovorom o najmu obiteljske kuće sklopljenim s RH, Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je određeno da se Marijanu Brčini daje u najam obiteljska kuća na neodređeno vrijeme sa zaštićenom najamninom, na adresi Heinzelova 54/C, ukupne površine 68,00 m2, te da najmoprimac ima pravo korištenja zemljišta (dvorišta) koje služi obiteljskoj kući, znači samo zemljišta koje služi kući a ne cijelog zemljišta', tvrde u Gradu Zagrebu.

11.25 - Odvjetnica obitelji Brčina Radmila Bonifačić rekla je novinarima kako je cijeli slučaj pun nepravilnosti i da će podnijeti tužbu protiv nadležnog Ministarstva branitelja te svih koji su upleteni u priču.

'Zvao me sin gospodina Brčine i kazao da je došlo 30 policajaca. U jednom trenutku gospodin Marijan Brčina je navodno i pao, jer je hodao natraške. On je ratni vojni invalid, a ne ratni profiter. On je samo čovjek kojeg Grad Zagreb zbog svojih investicija i planova želi pregaziti. Zemljište je uredno platio i otkupio. No, ugovor o kupoprodaji koji je napravilo nadležno ministarstvo pun je nepravilnosti. Ne mogu vjerovati da je tu riječ o običnom šlamperaju. Vlasništvo gospodina Brčine sporno je od 2006. godine, a u toj kući živi od 1982. godine', kazala je Bonifačić. 

Na pitanje je li točno da mu je Grad Zagreb nudio svojedobno 400 tisuća eura kao kompenzaciju, odgovorila je kako je to bilo samo jednom, ali da su poslijed nudili samo dugoročni najam.

'Grad je obitelji Brčina do 20. svibnja trebao predočiti stanove koje nudi, a to nisu napravili. Samo su ponudili stan sa zaštićenom najamninom za njega, a za obitelj njegova sina stan s najmom na pet godina. A što nakon toga?' naglasila je Bonifačić.

Na pitanje postoji li mogućnost dogovora obitelji i Grada, kazala je: 'Nema mirnog dogovora.'

'Ovo što se dešava je nedopustivo i ovakvih slučajeva deložacija bit će sve više zbog prometnica koje Grad Zagreb želi izgraditi, ali ne preko leševa', zaključila je odvjetnica.

10.40 - Prema informacijama s terena, u tijeku je popis stvari obitelj Brčina, koja bi trebala biti deložirana, a u dvorište su ušli i kamioni koji bi ih najvjerojatnije trebali odvesti. Za sada sve protječe mirno.

10.07 - Sudski ovršitelji i policija uspjeli su ući u dvorište obitelji Brčina kao i tim Hitne pomoći.

9.57 - Policija je kombijima okružila ogradu kuće obitelji Brčina sa svih strana te je nemoguće vidjeti što se događa unutar dvorišta, javlja reporter Nove TV Vanja Margetić.

9.40 - U Heinzelovu 54c stigli su i službenici suda bez kojih se može provesti deložacija. No, situacija je još uvijek mirna. Policija nikome ne dopušta pristup ograđenom mjestu te novinari samo iz daljine mogu promatrati situaciju.

Grad Zagreb pokušava već nekoliko godina sklopiti nagodbu sa šesteročlanom obitelji Brčina koja 30-ak godina živi na lokaciji, no nisu se uspjeli dogovoriti te je gradska uprava naložila deložaciju.

Marijan Brčina ustvrdio je za medije da je kuću otkupio od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2006. godine za 37.000 kuna. No, u Gradu Zagrebu tvrde kako su Županijski sud i kasnije Vrhovni sud taj ugovor proglasili ništetnim te da je Brčina nije vlasnik kuće već samo stanar koji plaća zaštićenu najamninu. U zamjenu za kuću u Heinzelovoj ponudili su im dva stana također u najam što obitelj Brčina ne prihvaća.

Novinari Nove TV su na terenu te ćemo razvoj deložacije pratiti i dalje.
 

 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene