Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nad pristupnim pregovorima između Hrvatske i EU-a nadvili su se "zabrinjavajući oblaci" koji bi ih mogli usporiti, pa čak i zamrznuti, rekao je šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert u razgovoru s Predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.


Degert je Mesića izvijestio o trenutnome stanju pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i iznio stajališta Komisije o tome.

Vezani članci Oblaci (Foto: brightside.me) Što vidite u oblacima? Jedni vide obične mrlje, a drugi lica, životinje i slične pojave Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

U posljednjih nekoliko mjeseci nad pregovorima se "skupljaju
zabrinjavajući oblaci" što bi moglo usporiti pregovore, a u
najnepovoljnijoj varijanti dovesti i do njihovoga zamrzavanja, rekao je Degert, kako se navodi u priopćenju.

Glavni razlog tomu su proglašenje hrvatskog Zaštićenog
ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i, ali sada još samo marginalno, hrvatsko-slovenski odnosi, pojasnio je Degert, prema priopćenju. Primjetna je i sporost u provođenju nezaobilaznih reformi pravosuđa i javne uprave, rekao je on.

Vrijeme istječe i sada više nije dovoljno samo pozivati na
obnavljanje dijaloga, upozorio je Degert, najavljujući spremnost
Europske komisije da razmotri svaku ideju koju bi Hrvatska mogla iznijeti, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Mesić je rekao da je potpuno svjestan ozbiljnosti
trenutka ustvrdivši kako je u osnovi svih problema neriješeno granično pitanje sa Slovenijom.

Ponovio je spremnost Hrvatske da to pitanje iznese pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu, preuzimajući unaprijed obvezu da će poštivati odluku toga Suda.

Što se tiče ZERP-a, Mesić je naglasio kako je nesporno suvereno pravo Hrvatske da ga proglasi, ali da pri traženju izlaza iz sadašnje krize treba imati na umu i to da ćemo ulaskom u Europsku uniju ionako biti obvezni i u tome pitanju primjenjivati europske standarde i kriterije, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.