Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić vs. Zekanović

Žestoka debata o uvođenju eura: "Strašili ste ljude da umirovljenici neće imati za mirovine", "Ovu glupost neću komentirati, tako bedasto"

Hrvatska je doista zanimljiva. Imamo vlastitu valutu, ali većina građana štedi i zadužuje se u – eurima. Vlada je jasna i kaže da euro uvodimo 2023. godine. U Dnevniku Nove TV o toj temi debatirali su Hrvoje Zekanović i Radimir Čačišć.

O uvođenju eura u Hrvatsku puno se govori proteklih dana, a o tome su u debati Dnevnika Nove TV raspravljali Hrvoje Zekanović i Radimir Čačić.

Suverenisti za uvođenje eura traže referendum. ''Ugovor o pristupanju EU-u je imao 10.000 stranica, sumnjam da je gospodin Čačić, pročitao svih 10.000 stranica i odgovorno tvrdim da građani koji su glasali za ulazak u EU nisu imali pitanje želite li uvesti euro'', kaže Zekanović. Čačić se nadovezao da je uvođenje eura u pristupnom ugovoru navedeno u članku broj 5.

''Mi smo tada o tome raspravljali, bilo je javno obznanjeno. I danas ljudi ne čuju puno stvari, čak i političari'', rekao je Čačić i dodao da ''nema uvjeta za referendum''.

Zekanović je rekao da se o uvođenju eura prije ulaska u EU nije raspravljalo. 

"Bile su dvije teme. Jedine koje su se plasirale prema javnosti. A to je da će mladi moći putovati bez putovnice. I drugo, strašenje, od strane prije svega vaše kolegice iz HNS-a Vesne Pusić, da umirovljenici neće dobiti mirovine. Pronađite mi jedan tekst, guglajte..."

"Oprostite, kakve mirovine?", zanimalo je i Bagu. ''Ja znam o čemu govorim'', poručio je Zekanović.

"Ovu glupost o mirovinama neću uopće komentirati. Tako bedasto. Ne znam otkuda vam uopće takva ideja, da umirovljenici neće dobiti mirovine. Vesna Pusić tako nešto ne bi mogla reći nikada. Bedasto je tvrditi da umirovljenici ne bi dobili mirovine", rekao je nešto kasnije Čačić.

"Vi ovdje lažete", kontrirao je Zekanović. 

"Ja nikad ne lažem", odgovorio mu je Čačić.

Pročitajte i ovo Povlačenje kuna Treća valuta u 30 godina Zbogom, kune: HNB do kraja godine počinje kovanje eura, a čeka nas i povlačenje 500 milijuna komada dosadašnjih novčanica

Na pitanje zašto se ne bi uveo euro, Zekanović kaže da su trenutačno krediti povoljniji u kunama, iako i sam ima kredit u eurima. ''To je smiješan argument. Uzeo sam kredit u eurima jer je bio povoljniji'', kaže i dodaje da je danas povoljniji u kunama. Čačić na to odgovara jer je to zato što su se rizici izjednačili. 

"Ja sam bio predsjenik uprava tri banke. Godinama. Valjda o tome nešto znam", rekao je Čačić. 

Radimir Čačić ističe da će kamatna stopa nakon uvođenja eura pasti. ''Naš kreditni rejting će se za najmanje jednu, a možda i dvije, dići. Naše će gospodarstvo uštedjeti. Za nas je trošak kamata nešto što na nas bitno utječe. Da država dobila 2 milijarde zamjene kuna u euru u koronakrizi kao iznimku, to je jedini put u povijesti, i to nas je spasilo'', kaže. Zekanović se nadovezao rekavši da će građani nakon uvođenja eura biti siromašniji te da će cijene porasti. Čačić je ustvrdio da je ukupni porast cijena u ''drugim zemljama potpuno beznačajan''.

Cijelu debatu pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene