Brojni političari nalaze se u Kninu gdje se održava proslava obljetnice ''Oluje''.


Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u Kninu danas osjeća ponos također se prisjećajući dolaska predsjednika hrvatske države i njezina utemeljitelja Franje Tuđmana u Knin nakon oslobođenja.

Vezani članci Zoran Milanović Plenković odao počast i srpskim žrtvama, Milanović ga pohvalio: "Za mnoge Srbe Oluja je bila bijeg pred hrvatskim snagama" Kupovina, ilustracija Niste stigli obaviti šoping prije praznika? Doznajte kako danas rade trgovine i veći trgovački centri

"U jednoj njegovoj rečenici je sublimirana bit ovoga državnog blagdana. Oslobođenjem Knina okončana je uspostava slobodne i neovisne hrvatske države začete 30. svibnja 1990. Ta dva nadnevka 30. svibnja 1990. i 5. kolovoza 1995. zaglavni su temelji moderne hrvatske države i pobjede u Domovinskom ratu. To je jedini istinski temelj na kojem počiva moderna, neovisna i slobodna Hrvatska", poručio je Hasanbegović.

''Ključno je da postoji zajedničko nacionalno stajalište u Hrvatskoj o pobjedi u Domovinskom ratu kao jedinom stvarnom temelju i nebitno je što o tome misle u Srbiji - voljeli bismo da jednoga dana prihvate vlastitu odgovornost za izbijanje ratova i agresiju", zaključio je Hasanbegović.

Bulj: Emocije moramo usmjeriti u zajedništvo

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj prisjetio se 5. kolovoza 1995. kad je kao pripadnik 4. brigade iz Dinare ugledao Knin te istaknuo da mu je to bio najsretniji dan u životu poručivši kako te emocije danas treba usmjeriti u zajedništvo te u povratak nade i dostojanstva.

"Činjenica je da sada, kad pogledam naše društvo i prisjetim se suboraca koji su dali svoj život, ali i ljudi koji su živi, ovo zasigurno nije društvo za koje smo se borili. Nismo se borili ni zato da mladi odlaze niti da tajkuni preuzmu kompletno društvo. Trebamo se boriti da vratimo nadu i dostojanstvo te da mladi ostanu ovdje. Emocije moramo usmjeriti u zajedništvo kao što je to bilo 1995. kada smo oslobodili Hrvatsku od srbočetničkog agresora", poručio je Bulj.

Kovač: Polet koji nam treba

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač prisjetio se Oluje te dodao da takav polet i danas treba hrvatskom narodu.

"Tada je predsjednik Franjo Tuđman došao u Knin. U to vrijeme smo svi zajedno proslavili oslobađanje okupiranog teritorija i tada sam u Hrvatskoj osjećao, kao i u hrvatskom narodu, polet. Nama je danas potreban polet, potreban nam je entuzijazam da bismo napravili pravi iskorak za promjene u Hrvatskoj. Znači, hrabrost koju su pokazali hrvatski branitelji koji su bili vođeni mudrošću predsjednika Tuđmana. To je potrebno danas. Hrabrost i mudrost", rekao je Kovač.

Dodao je da Hrvatskoj to treba kako bi krenule prave promjene na području obrazovanja i zdravstva. Drži kako je to potrebno da Hrvatska prestane tapkati u mjestu i napravi pravi iskorak za Hrvatsku, hrvatsko društvo i narod.

Bernardić: ''Danas je prilika da se prisjetimo svih žrtava i stradanja''

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da bi se hrvatska država trebala suočiti sa svim žrtvama Domovinskog rata i time pokazati svoju snagu.

 

"Danas je prilika da se prisjetimo svih žrtava i stradanja, svih civilnih žrtava, da se jednostavno kao moderna i odgovorna država s tim suočimo. To treba biti hrvatska snaga i prednost, a ne hrvatska nesigurnost", izjavio je Bernardić novinarima na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje".

Istaknuo je da cijeli hrvatski narod danas slavi "dan ponosa i slave" koji je ujedinio cijelu Hrvatsku u borbi protiv novog modernog oblika fašizma miloševićevske politike.

''Bila je civilizacijska dužnost Hrvatske obraniti sve od Miloševićeve agresije''

HDZ-ov bivši ministar vanjskih poslova, Davor Ivo Stier rekao je da je na Domovinskom ratu utemeljena moderna hrvatska država. Nije važno, smara, što o tome kaže srbijanski politički vrh. "Važno je što mi mislimo. Znamo da je to bila jedna veličanstvena akcija od spašavanja Hrvatske od velikosrpske Miloševićeve agresije. To su i međunarodni sudovi potvrdili. Oluja je obranila sve od velikosrspske agresije. To je bila civilizacijska dužnost Hrvatske, obraniti sve od Miloševićeve agresije. I ona je to obavila. Ne da imamo pravo nego i dužnost slaviti Oluju", rekao je Stier.

Čačić: I ja ponekad zapjevam Thompsonove pjesme

Župan Varaždinske županije, Radimir Čačić iz Narodne stranke - Reformisti je na kninskoj tvrđavi komentirao što Marko Perković Thompson ne pjeva u Kninu. "Thompson ima svoj prostor i svoje mjesto. I ja ponekad volim zapjevati Thompsonove pjesme, što ne znači na nikakav način da ga politički uopće prepoznajem, a kamoli da sam mu politički blizak. Ali neke pjesme volim i znam sam zapjevati. On ima svoj prostor, ali to nije ova točka i ovo mjesto najveće pobjede u novijoj hrvatskoj povijesti", kazao je Čačić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju