Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči blagdana

Nema popuštanja mjera za Novu godinu: ''Dolazi do eksponencijalnog rasta..."

Ministar Davor Božinović je u petak komentirao trenutačnu epidemiološku situaciju i istaknuo da zbog omikrona dolazi do eksponencijalnog rasta. Bio je na svečanom obilježavanju završetka razminiranja Zadarske županije, na kojem je načelniku Općine Pakoštane predao simboličnu ''zadnju minu''.

Što se Nove godine tiče, Davor Božinović je kazao da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom. Rekao je da se najviše fokusiraju na praćenje situacije u Sjevernoj Europi. ''U sjeverozapadnim dijelovima Europe dolazi do eksponencijalnog rasta, što se već pripisuje omikron-varijanti. Delta-varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante u Europi i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je zadnja dva dana dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije'', kazao je Božinović.

Rekao je i da se sugerira da se Nova godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ''To je sigurnije za sve'', zaključio je Božinović.

''Pad novozaraženih nekoliko tjedana je bitno usporen. Današnji broj je na razini petka prošli tjedan, s minimalnim padom od 0,5 posto'', istaknuo je Božinović.

Posebno je izdvojio Dalmaciju. Rekao je da je u Dalmaciji rast novozaraženih u sve četiri županije. ''To su elementi o kojima moramo voditi računa. Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni prostori su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji'', podsjetio je ministar i kazao da se prati situacija.

''U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju'', upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. ''Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada - razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana'', kazao je i istaknuo da nitko, pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti.

''Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje'', rekao je Božinović za omikron-varijantu. ''Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija'', zaključio je ministar.

 

Potvrda o minski očišćenom području

Održala se svečanost obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije, a tom prigodom simbolično je upriličena predaja potvrde o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja županije.

Na svečanosti su, uz Božinovića, bili i župan Božidar Longin te ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, koji su održali prezentaciju ''Rješavanje minskog problema Zadarske županije''.

 

''Snaga, volja, vještina i hrabrost'', rekao je Longin i dodao da je stradalo osmero pirotehničara na razminiranju.

''Sjećamo se svih onih koji su radili na razminiranju, na ogromnom zadatku i poslu koji je uspješno odrađen. Danas je bilo zadovoljstvo predati potvrdu o minski očišćenom području'', kazao je Božinović. ''Ovo je trenutak kada se prisjećamo svih žrtava'', istaknuo je ministar i dodao da je zadnje stradala osoba bila u 2016., a dijete u 2014. godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dignuo riječku policiju na noge Pijan zvao policiju i prijavio da je na brodu "sumnjiva naprava" pa završio iza rešetaka

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1,65 promila Policajci imali pune ruke posla: Nije položio vozački ispit, bio je pijan i ispod sjedala držao - bombu

''Nadamo se da ćemo do 2026. sve očistiti'', kazao je ministar i zaključio da preostaje sedam do osam županija. ''Ima ih nešto malo u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, najviše u šumskim i brdskim područjima, kao i tamo gdje su se vodili ratovi'', istaknuo je i podsjetio na situaciju kada su policajci spasili migrante od mina.

Božinović je predao načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu simboličnu ''zadnju minu'' jer su upravo na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene