Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odstrel zabranjen, a nema ni odštete

Preskaču suhozid kao od šale, a nađu put i kroz žicu: "Kome da se obratimo, svi peru ruke"

Aktualno Galerija Divlje svinje uništavaju masline - 1 Divlje svinje uništavaju masline - 1 Foto: DNEVNIK.hr Divlje svinje uništavaju masline - 2 Divlje svinje uništavaju masline - 2 Foto: DNEVNIK.hr Masline koje su uništile divlje svinje - 1 Masline koje su uništile divlje svinje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Masline koje su uništile divlje svinje - 2 Galerija 1/4 >>
Divlje svinje poharale su maslinik u šibenskom zaleđu, i to ne prvi put. Stanovnici miljevačkog kraja ogorčeni su jer, kažu, borba poljoprivrednika i veprova traje godinama. S obzirom na to da se sve događa tik uz granicu Nacionalnog parka Krka, odstrel je zabranjen. Poljoprivrednici poručuju da su oni, dok se životinje štiti, zadnja rupa na svirali.

Izrovano tlo i slomljene grane maslina. Slika je to maslinika u šibenskom zaleđu dan nakon što su ga posjetile divlje svinje. ''Više je nemoguće bilo što na ovom području saditi, osim da dignete betonski zid ili žicu. Velika su ulaganja i ne znam hoću li imati dalje živaca'', kaže vlasnik OPG-a iz Miljevaca Nikša Kulušić.

Suhozide preskaču kao od šale

Osim što veprovi preskaču suhozide kao od šale, Nikša tvrdi i da nađu put kroz žicu. Sve to na svega stotinjak metara od granica Nacionalnog parka Krka. Zato su Miljevčani uvjereni da su to veprovi koji spavaju u zaštićenom području.

''Vuk kad pojede ovcu, zna se tko je pojeo i tko odgovara. Dobije čovjek odštetu jer je vuk pojeo. Ja znam kome se javiti. Park pere ruke, lovačko društvo pere ruke...'' govore Miljevčani.

Pročitajte i ovo Divlje svinje - 2 DIVLJAČ U GRADU VIDEO Neobična snimka divljih svinja koje prelaze cestu - u Zagrebu!

Lovci tvrde da su u pat-poziciji jer okidač im u zaštićenom području, ali i 500 metara od same granice Parka, mora mirovati. A iz Parka odgovaraju da se Zakon mora poštovati. Stanovnike pozivaju na edukaciju, dijele im repelente koji bi trebali otjerati divlje svinje i kažu da po Zakonu ne isplaćuju odštete za štete koje napravi divljač.

U Šibensko-kninskoj županiji, kažu, klimatski uvjeti očito odgovaraju divljoj svinji. ''Prije je imala jedan okot godišnje, a sad ima tri u dvije godine. Brojnost podmlatka zna biti 15, 16, 17 praščića'', kaže Višnja Marasović, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Šibensko-kninske županije.

Pročitajte i ovo Divlje svinje - 2 JOŠ I TO! Po Banovini divljaju divlje svinje: "Imaju baby boom", " Rade kaos, bacamo petarde, ali se više ne plaše"

A sve te životinje u potrazi za hranom rade štetu koju je, kaže Marasović, moguće zaustaviti repelentima i električnim pastirima. Resorno Ministarstvo sufinancira i policu osiguranja na poljoprivrednim usjevima, a Županija nabavu električnog pastira. A bez toga upitna je i odšteta.

Ipak, poljoprivrednici mogu prijaviti štetu. ''Prijaviti je mogu i lovačkom društvu, ali hoće li dobiti obeštećenje, to ne znam'', odgovara Višnja Marasović. No, poručuje da s obzirom na sve veći broj šteta u Županiji razmišljaju o redukcijskom odstrelu. Kad i na kojim područjima, još ne znaju.

Poljoprivrednici, koji tvrde da su zadnja rupa na svirali, odgovaraju – vrijeme je! Jer alarm godinama zvoni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene