Policijski stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu iz Zagreba i Gospića očistili su od minsko-eksplozivnih sredstava jamu u Caski na otoku Pagu i u petak poručili građanima da nikad samostalno ne uklanjanju odbačeno oružje.

Galerija


Očišćena je Ivć jama kod Caske, u istoimenoj uvali u neposrednoj blizini glasovite paške plaže Zrće, 2,5 km udaljeno od Novalje, izvijestili su iz Policijske uprave ličko-senjske.

Vezani članci Prometna policija, ilustracija Pijan automobilom divljao u Ličkom Osiku: Zaustavila ga policija i prijavila zbog više prekršaja Očišćena jama Pod Pakljom - 3 U jami u Lici pronađena mina i streljivo, policija upozorava građane: "Do tih predmeta mogu doći i djeca"

U Ivć jami su jučer pronađene i odvezene na uništenje dvije ručne bombe, dvije protupješačke antimagnetne mine i imitator djelovanja artiljerijskog oružja IDAO M71.

Ovo je već druga jama koja je očišćena posljednjih dana. Naime, u srijedu su policajci iz speleološkog objekta - jame zvane Pod Pakljom izvadili jednu tromblonsku minu, 298 komada raznog streljiva i upaljač ručne bombe.

Iz policije apeliraju na građane koji nedozvoljeno posjeduju minsko-eksplozivna sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno na mjestima koja su dostupna ostalim građanima jer do njih često mogu doći neovlaštene osobe, a posebno djeca, što za posljedicu može imati i stradavanje.

Pozivaju da im se pridruže u akciji "Manje oružja - manje tragedija", kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Ističu kako se protiv građana koji dragovoljno predaju oružje neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

"Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti", upozoravaju iz policije.