Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe šefa oporbe

Bernardić: "Lex Agrokor mogao bi biti čin nacionalne veleizdaje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dođe li, slijedom lex Agrokora, do donošenja sličnih zakona u susjednim zemljama i blokade hrvatske imovine u tim zemljama, prihvaćanje lex Agrokora bit će čin ravan nacionalnoj veleizdaji, izjavio je u Bruxellesu predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Bernardić je u srijedu boravio u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje se predstavio članovima zastupničkog kluba socijalista i demokrata (S&D), političkoj obitelji kojoj njegova stranka pripada. U kratkom obraćanju članovima S&D, Bernardić je govorio o perspektivi socijaldemokracije u Hrvatskoj, spomenuo je probleme u Agrokoru, govorio o posljedicama Brexita, zauzeo se za nastavak proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

"Ravno činu nacionalne veleizdaje"

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

"Kada jednom u Hrvatskoj donesete zakon poput lex Agrokora, a na što smo upozoravali, onda možete s pravom očekivati reakciju susjeda. To se ne smije dogoditi, privatno vlasništvo je neotuđivo i ne smije se događati da zemlje u regiji potaknute hrvatskim iskustvom donose slične zakone i na taj način izravno ugrožavaju privatno, ako hoćete i hrvatsko vlasništvo. Ako se dogodi da tim zakonima bude blokirana hrvatska imovina u Srbiji, BiH, Sloveniji bit će ravno činu nacionalne veleizdaje", rekao je Bernardić.

Bernardić je poželio uspjeh čelniku njemačkih socijaldemokrata Martinu Schulzu na predstojećim parlamenarnim izborima u Njemačkoj, koji se održavaju u rujnu.

"To će za socijaldemokraciju biti važno, s obzirom na vrlo složenu situaciju nakon Brexita", rekao je Bernardić, dodajući da se hrvatska socijaldemokracija zauzima za europske vrijednosti.

"Konzervativci dijele benefite"

"Ono što smo dosad uspjeli vidjeti jest da konzervativci dijele benefite, a socijaldemokrati dijele vrijednosti. Kada više nema benefita, ostaje samo strah, dakle nude strah i lažnu zaštitu i takva je trenutačna situacija u cijeloj Europskoj uniji. Izazovno je vrijeme pred nama socijaldemokratima, ali vjerujemo da ćemo opet postati vodeća snaga u Europi, posebno nakon pobjede Martina Schulza u Njemačkoj", kaže Bernardić.

Rekao je da je hrvatska socijaldemokracija najsnažnija u regiji, kojoj je važno biti "lider, voditi europske procese i jamčiti stabilnost inače nestabilnoj regiji u ekonomskom i političkom smislu".

Kaže da je svjestan da nakon Brexita nastavak proširenja nije popularan u Europskoj uniji, ali da je to iznimno važno kako za građane zemalja u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu tako i za Hrvatsku i za stabilnost cijele Europe.

Bernardić je imao i biletaralni razgovor sa šefom socijalističkog zastupničkog kluba Giannijem Pittellom.

Zajedno s Bernardićem u posjetu Europskom parlamentu boravilo je i 17 članova GO Odbora SDP-a Grada Zagreba. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene