Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije informacije iz Agrokora

Ramljak za novog savjetnika za restrukturiranje Agrokora izabrao tvrtku AlixPartners

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak predstavio je odabranog savjetnika za restrukturiranje Agrokor koncerna, tvrtku AlixPartners te iznio najnovije informacije vezane uz poslovanje Agrokora.

''Jučer smo potpisali ugovor sa savjetnikom za restrukturiranje. Radi se o komapniji AlixPartners koja će nam pomoći u restrukturiranju koje je pred nama i na poboljšanju poslovanja kompanija unutar Agrokor grupe. Njihovi predstavnci su od jučer u kompaniji, počeli su sa svojim zadacima i očekujemo da ćemo u 12 mjeseci završiti restrukturiranje", rekao je Ramljak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Tema Agrokor Premijer Plenković nakon sastanka u HDZ-u i dalje skriva imena kandidata za novog izvanrednog povjerenika, ali otkriva i jednu novost Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio"

"To je tvrtka koja je među 5 najvećih u svijetu i svakodnevno se suočavaju s ovakvim problemima. Dosta su veliki optimisti da se ovo može dovršiti do kraja", rekao je Ramljak.

Kompanija AlixPartners izabrana je nakon pozivnog natječaja za savjetnika za restrukturiranje s međunarodnim referencama među kojima se, uz njih, natjecalo još 5 respektabilnih međunarodnih kompanija - McKinsey, BCG, EY, KPMG i Roland Berger, priopćeno je iz Agrokora.

Nakon što je izvanredna uprava Agrokora ocijenila sve ponude i dala preporuku za najbolju, odabir je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Vladin povjerenik je kazao i kako će se stvarni dug Agrokora znati tek iza 10. lipnja kad se prikupe sve tražbine vjerovnika. Pan restrukturiranja bi, najavio je, trebao biti gotov do listopada ili studenog. 

"Kad vidimo kakva su operativna poslovanja kompanija i kad se napravi revizija za 2016.godinu".

Na pitanje koliko je do sada dobavljača i banaka potpisalo promemoriju Ramljak je kazao da se radi o većem dijelu, no da su problem dobavljači

"Nisam zadovoljan odazivom dobavljača. 'Od njih 162, koliko ih je bilo na listi i koji imaju problem s mjenicama, odazvalo se njih 70-ak. To je 40 posto. Kod banaka je situacija drugačija, odazvalo se njih oko 73 posto od ukupnog iznosa mjenica koje banke posjeduju. Omjer je na strani banaka i čudi me da dobavljači nisu pristupili u većem broju''.

Ramljak je rekao i kako u Agrokoru nema namjeru provesti više do 12 mjeseci.

"Cilj je da u 12 mjeseci zatvorimo tu nagodbu. Ako to ne bude tako onda imamo mogućnost dodatna 3 mjeseca".

Tko su AlixPartners?

Tvrtka AlixPartners jedan je od vodećih globalnih savjetnika za restrikturiranje od kojih se očekuje da svojim znanjem i iskustvom da važan doprinos kako daljnjem procesu stabilizacije poslovanja Agrokora tako i uspješnom restrukturiranju kompanije. 

Kompaniju AlixPartners osnovao je 1981. godine Jay Alix s misijom pronalaska najboljeg načina restrukturiranja dobrih kompanija suočenih s poslovnim izazovima, a sve s ciljem očuvanja imovine i radnih mjesta. Kompanija je jedan od začetnika i pionira industrije korporativnog repozicioniranja i restrukturiranja u svijetu. Posluje u 17 zemalja i na 27 lokacija diljem svijeta. Od 2003. prisutna je na području gotovo cijele Europe, a trenutno na području EU zapošljava 439 iskusnih konzultanata.

AlixPartners ima kvalitetan tim koji je iskusan u restrukturiranju velikog broja različitih industrija, pri čemu upravo segment maloprodaje i robe široke potrošnje zauzima značajno mjesto. Nedavno su tako preuzeli ulogu zamjenika predsjednika uprave u Cooperative Group u Velikoj Britaniji, koji u svom vlasništvu ima čitav niz tvrtki - od supermarketa do farmi i financijskih institucija, priopćeno je iz Agrokora.

Ramljak u četvrtak u Sarajevu o krizi u Agrokoru s predstavnicima vlasti u BiH

Povjerenik Ante Ramljak doputovat će ovog tjedna u Bosnu i Hercegovinu kako bi s predstavnicima vlasti u toj zemlji razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Ramljak bi se u četvrtak u Sarajevu trebao sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim dužnosnicima u tijelima vlasti koji su do sada izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi Agrokora u Hrvatskoj.

Očekuje se razgovori o poslovanju Agrokorovih tvrtki u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od 5.000 zaposlenih.

Nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovinski lanac "Konzum" koji u toj zemlji posluje kao samostalna tvrtka.

Najveći dio poslovanja Agrokorove tvrtke-kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutačno na razini od oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura).

Agrokorove tvrtke u BiH pri tom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene