Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić demantirao je u subotu medijske napise prema kojima je povukao naputak bolnicama o ograničavanju izdavanja C1 uputnica, koje su i dalje ograničene na preglede unutar iste specijalizacije.


C1 uputnice izdaju liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti, a ministar Nakić je istaknuo da su proteklih dana samo poslali pojašnjenje bolnicama koje interne uputnice za koje uputne dijagnoze mogu izdavati pacijentima s C1 uputnicom.

Vezani članci Nataša Ban Toskić - 3 Od danas do pregleda samo s eUputnicom: Kakva je procedura, ali i u kojim se situacijama iz ordinacije ipak izlazi s papirom Slika nije dostupna Neslužbeno doznajemo da će Vili Beroš zamijeniti Milana Kujundžića: ''Ako premijer potvrdi mene, ja ću biti sretan''

Ministar je demantirao medijske napise kako se vraća 'stari sustav izdavanja C1 uputnica, nakon što je njihovo ukidanje prije mjesec i pol dana izazvalo golemo nezadovoljstvo pacijenata i liječnika obiteljske medicine'.

Riječ je, kaže, o pogrešnoj interpretaciji naputka poslanog ovih dana bolnicama, a kojim se samo pojašnjavaju nova pravila od lipnja ove godine, po kojima gastroenterolog ne može više slati pacijenta internom uputnicom psihijatru.

'Ministarstvo je proteklih dana bolnicama poslalo samo pojašnjenje postupanja s C1 uputnicama za pojedine slučajeve. Nije riječ ni o kakvim novim uputama', ističe Nakić.

Iako je ministar više puta naglašavao da naputkom o C1 uputnicama želi vratiti značenje liječnicima obiteljske medicine, novi sustav izdavanja tih uputnica izazvao je veliko nezadovoljstvo među dijelom obiteljskih liječnika.

KoHOM: Ministar bi se treba ispričati pacijentima

Nezadovoljstvo tom odlukom ministra zdravlja Darija Nakića iskazali su predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Udruge su upozorile na kaos u zdravstvenom sustavu, posebno u ordinacijama obiteljske medicine i kod pacijenata koji sada ponovno moraju dolaziti kod svog obiteljskog liječnika po uputnicu za svaku bolničku pretragu.

Članica Izvršnog odbora KoHOM-a Ines Balint rekla je kako 'sSmatra da bi se ministar trebao ispričati hrvatskim pacijentima i javnosti zbog kaosa koji je bio izazvan posljednjih mjesec dana s C1 uputnicama, bez da se o tome konzultirala struka'.

'Neslužbenog ministrovog naputka bolnice su se počele slijepo pridržavati i naprasno vraćati već naručene pacijente putem internih uputnica. To je izazvalo takav kaos da zahtijeva ispriku pacijentima. Naručeni pacijenti dolaze u zagrebačke bolnice iz udaljenih krajeva, a onda ih vraćaju na bolničkim šalterima i traže da im obiteljski doktor napiše novu uputnicu. Na Rebru su tražili od pacijenata da potpišu izjave i jamče da će donijeti drugu uputnicu od svog obiteljskog doktora. U suprotnom, bez obzira što imaju tzv. internu uputnicu, bit će im usluga naplaćena u punom cjenovnom iznosu. Naše javne bolnice dale su si za pravo da slijepo slušaju taj naputak koji nema pravne osnove, jer ga nije donijelo Upravno vijeće HZZO-a, niti je objavljen u Narodnim novinama', kaže Balint.

Nakić: Nemam se zašto ispričavati

Ministar pak na to odgovara da se 'nikome neće ispričavati jer nema zašto', te ponovno ističe kako 'C1 uputnica nije ukinuta, kao ni interne uputnice. Samo je poslan naputak da se te uputnice ne zloupotrebljava'.

Netočno je, kaže, da se vraćalo pacijente jer nemaju ispravne uputnice, koje se 'mogu elektronički poslati'.

'Pacijent iz Dubrovnika ne dolazi u Zagreb da bi s C1 uputnicom obavio sve pretrage odjednom. To nije uputnica za hitni bolnički prijem i s njome se može naručiti samo za daljnje preglede unutar iste specijalnosti'.

Ponavlja da je osnovni cilj uvođenje reda u zdravstveni sustav te omogućavanju liječniku obiteljske medicine da bude osnovni stup zdravstvene usluge.

'Ojačat ćemo ulogu obiteljskih liječnika kojima ćemo smanjiti broj pacijenata sa sadašnjih 2.200 na 1.500, da bi mogli pregledavali i voditi svoje bolesnike, a ne da to umjesto njih radi netko drugi', poručuje Nakić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju