Incident na sinoćnjem predavanju "Bog iza rešetaka" održanom u sklopu vjeronauka u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Predavanje su organizirali Studentski pastoral i Zavičajni klub hercegovačkih studenata. Gost predavanja, Dario Kordić, osuđen je zbog ratnog zločina u Ahmićima kod Viteza. Na tribinu su upali aktivisti kojima smeta Kordićevo pojavljivanje. Njegovo pojavljivanje u javnosti sporno je i Mirandu Mrsiću, koji se o tome oglasio iz saborskih klupa.

Galerija +0 Don Damir Stojić (Foto: Dnevnik.hr)

Bog iza rešetaka, bila je tema predavanja koje je studentima održao Dario Kordić. Govorio im je o 17 zatvorskih godina na koje je osuđen na haškom sudu zbog ratnog zločina u Ahmićima kod Viteza.

Vezani članci Mirando Mrsić Mirando Mrsić ponovno član SDP-a: "Branio sam svoje principe..." Stanovnici Kijeva pored razrušene zgrade u glavnom gradu Ukrajine - 4 Mirovni aktivisti: "Rat je zločin protiv mira i čovjeka...Ova agresija unazadila je šanse za jedan bolji i pravedniji svijet"

Nekoliko nezadovoljnih aktivista upalo je na tribinu i prosvjedovalo protiv pozivanja Kordića. Zbog svega, burna reakcija u Saboru. Mirando Mrsić iz Sabora je poručio: "Kakvu to poruku mi šaljemo tim studentima, kakvu poruku šaljemo javnosti, kakvu poruku šaljemo svijetu kada dopuštamo da se osuđeni ratni zločinac pojavljuje u javnosti", upoitao se.

HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić brani Kordićevo gostovanje. "Presuda je kakva je, to ne znači da čovjek je izobličen i da čovjek nema pravo reći u trenutcima teškoća koje je doživljavao kao uznik Haškoga tribunala i zatvora koji je tamo bio kako je doživio, kako je proživio i kako se danas osjeća", smatra Đakić.

Predavanje je organizirao studentski pastoral na čelu s don Damirom Stojićem i Zavičajni klub Hercegovačkih studenata. Pred kamere nisu htjeli, ali za Dnevnik Nove TV, don Stojić objašnjava zašto je gost bio baš Dario Kordić.

"Pozvao sam Darija Kordića samo iz jednog razloga: zato što je imao iskustvo živoga Boga, Isusa Krista, dok je odsluživao svoju kaznu u zatvoru. Drugim riječima, Dario Kordić je doživio obraćenje. Kao studentski kapelan, želim da studenti znaju da je Bog živ i da još uvijek dotiče srca nas grešnika.

Obraćenik je bio i sv. Pavao, koji je krvavo progonio kršćane, ali nakon iskustva živoga Boga, okrenuo je svoj život. Isus Krist i naša Crkva uči nas da ne osuđujemo druge, da mrzimo grijeh, ali da ljubimo grešnika. To je poruka koju je i Dario Kordić rekao studentima i koju on sam, kao obraćenik, danas živi kroz kršćansku vjeru", kaže.

"Na račun kojeg zakona bi mi mogli nekom tko je odslužio kaznu zabraniti javno pojavljivanje i istupanje? To je stvar onih koji organiziraju takva događanja, ja tražim hitno očitovanje i Studentskog centra i rektora i Zagrebačke nadbiskupije", poručuje Mirando Mrsić.

Iz Studentskog centra u Zagrebu kažu da se vjeronauk utorkom održava već tradicionalno u ovoj dvorani Kino forum Studentskog doma Stjepan Radić. Ulazak, tvrde, nikom ne ograničavaju.

Studenti koje smo zatekli u studentskom domu o svemu tek malo znaju. Student Filip poručuje: "Gdje je on sad našao svoju vjeru, a prije je u zatvoru bio? mislim, ne znam".

Studentica Dijana kaže: "Svatko ima pravo govoriti što želi, svatko ima slobodu govora, ovo je slobodna država, pa ako netko želi pričati o nečem nek priča".

Studentski vjeronauk, u sklopu kojeg je održano i predavanje, u Kinu Forum održava se već 12 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Bolnica jednog od najbogatijih hrvatskih gradova među najvećim dužnicima, a problemi su još i veći: "Bezbolan porod ovdje je praktički nepoznanica" Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovačka bolnica, Odjel za pedijatriju (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) +0 Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju