Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PADAJU REKORDI

Vrućine za sobom povukle i povećanu potrošnju struje: "Postigli smo rekord za ovu godinu, nismo daleko od povijesnog ljetnog rekorda"

Bez klime je ovih dana za mnoge nemoguće živjeti. Vidi se to i prema potrošnji struje. U Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava bila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Je li oboren rekord, najbolje znaju oni koji prate svaki potrošeni kilovatsat struje u Hrvatskoj, a jedan od njih je i gost Dnevnika Nove TV, Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava - HOPS. 

On je kazao kako je trenutna potrošnja oko 2800 megavata, a maksimalna potrošnja u srijedu bila je između 13 i 14 sati.

Danko Blažević. direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava Danko Blažević. direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava Foto: DNEVNIK.hr

"Postigli smo rekord za ovu godinu – 3053 megavatsata su potrošena, no to još uvijek nije povijesni ljetni rekord kad je potrošeno 3079 megavata. Ali, nije ni daleko od toga, nijanse su u pitanju", rekao je Blažević te dodao kako je vrlo vjerojatno da ćemo oboriti rekord idućih dana, nastavi li se toplinski val.

Najveća potrošnja bilježi se tijekom ljetnih mjeseci u primorskim krajevima, najviše zbog masovnog dolaska turista, no i naši građani, kako je rekao gost Dnevnika Nove TV, "s kontinenta idu na ljetovanje u vikendice."

Na pitanje može li naša mreža podnijeti toliko opterećenje, Danko Blažević je kazao kako je ona dimenzionirana za to, a u povijesti je podnosila i veća opterećenja.

"Povijesno najveće opterećenje je skoro 3200 megavata i bilo je zimi, za razliku od ovih ljetnih. Bilo je to u vrijeme kad je prevladavalo grijanje na struju, a bilo je malo više potrošača – prije nego što je 400.000 Hrvata otišlo u Njemačku", pojasnio je gost Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Javna rasvjeta - 3 KAKO DOSKOČITI POSKUPLJENJIMA Visoki računi za struju gase javnu rasvjetu: Pogledajte što hrvatski gradovi rade da bi uštedjeli, neki su štedljiviji od - Njemačke

Pročitajte i ovo Muka zbog računa ŽIVOT NA RUBU PRAZNIH DŽEPOVA Znate li već koliko će vam još novčanici od danas biti tanji? Pogledajte što ćete sve skuplje plaćati

Sustav funkcionira kako treba, no treba ipak biti štedljiv, posebno zbog visokih cijena struje, a sve kako uživanje u rashlađenom prostoru kasnije ne bi došlo na naplatu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene