Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne postoji varijanta stečaja"

Predsjednik Uprave Uljanika: "Ne krene li se s restruktuiranjem brodogradilišta, opcija je likvidacija"

Uljanik (Foto: Dnevnik Nove TV)
Uljanik (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV
Dioničari Uljanika na redovitoj glavnoj skupštini održanoj u utorak u Puli nisu prihvatili izvješća nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice.

Nepovjerenje upravi Uljanika je iskazalo 77 posto prisutnih dioničara, među kojima najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici, gotovo 47 posto. Ustvrdivši kako se ova skupština odvija u nedvojbeno najtragičnijim trenucima za Uljanik, predsjednik uprave Gianni Rossanda jasno je poručio kako za sudbinu Uljanik grupe nema puno vremena te kako u ovom trenutku treba "ili donijeti odluku o novom strateškom partneru ili pak treba ići dalje s predloženim programom restrukturiranja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posjet brodogradilištima Završio sastanak s Kinezima: "Zainteresirani su za tehnologiju, o novcu nismo pričali", Sindikati: "Pozdravljamo svakog investitora" 3. Maj (Foto: Dnevnik.hr) Sud prihvatio ministrov prijedlog Stečaj 3. maja odgođen i treći put, novo ročište krajem ožujka

"Treće varijante nema, ne postoji varijanta stečaja. U zabludi smo svi ako mislimo da će biti stečaja, jer po odlukama Europske komisije pri davanju 'rescue aida', a nakon što je Uljanik dobio 96 milijuna eura 'rescue aida' početkom godine, opcija je samo likvidacija (ako se kredit ne vrati). Uvjeren sam da do toga neće doći, ali moramo nastupiti svi skupa, sa mnom ili bez mene", kazao je Rossanda obraćajući se dioničarima na glavnoj skupštini društva, koji su predstavljali 67,96 posto temeljnog kapitala.

Govoreći o stanju u Uljaniku nakon održane izvanredne skupštine 16. veljače, Rossanda je istaknuo kako je potencijalni strateški partner Danko Končar izabran zajedno s nadzornim odborom te kako je suradnja s Ministarstvom gospodarstva i tadašnjom ministricom Martinom Dalić do sredine travnja bila intenzivna.

"Nismo se uvijek slagali ali je u tom razdoblju bilo više sastanaka s upravom, nadzornim odborom i sindikatima. No, nakon što smo dobili strateškog partnera i nakon što se počeo izrađivati program restrukturiranja, proces se počeo usporavati", naglasio je predsjednik uprave Uljanika dodavši kako je do sada bio uvjerenja da se intenzivno radi na tom programu, ali kako od danas mora konstatirati da nakon zadnjih izjava ministra gospodarstva Darka Horvata u to više nije siguran.

"Nakon ministrove izjave da je njemu nepoznato kako je moguće raditi tri broda na dva navoza, onda moram zaključiti da on ili nije ni pogledao taj program restrukturiranja ili ne zna baš ništa o brodogradnji. To su činjenice", rekao je Rossanda.

Ponovio je kako je program restrukturiranja jedini izlaz iz ove situacije. Na tom tragu nastavio je daljnje izlaganje, koje se ukratko može svesti na to da je program restrukturiranja s Dankom Končarom jedini put da Uljanik preživi. On je pred dioničarima rekao i kako je ideja njegova menadžmenta bila da se na prostoru Arsenala napravi marina za mega jahte, no da je "Končareva želja bila drugačija".

Odbrojavaju se dani do stečaja

Odbrojavaju se dani do stečaja Uljanika. Preostalo je još nekoliko radnih dana za deblokadu računa, a novca za plaće nema. Sindikati najavljuju da će nakon obveznog petodnevnog mirenja krenuti u štrajk.

Dioničari Uljanika na glavnoj bi skupštini trebali izabrati nove članove Nadzornog odbora te raspraviti o izvješćima Uprave o stanju i poslovanju tvrtke u 2017. godini, Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova tvrtke u prošloj godini te dati svoje mišljenje o predloženim odlukama Nadzornog odbora u postupku povećanja temeljnog kapitala društva.

Temeljni kapital tvrtke povećao bi se sa 180 do najviše 302,2 milijuna kuna, a pravno-tehnička provedba te odluke ovisna je o početku provedbe programa restruktuiranja Uljanika koja još nije niti usvojena. Dioničari će donijeti svoj stav i o prijenosu većeg dijela gubitka u sljedeću godinu. Radi se o 996 milijuna kuna.

Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora "3. maja" zamolio je ranije dioničare Uljanika da dođu na skupštinu, kako bi si izabrali Nadzorni odbor, koji bi, trebao štititi interese brodogradilišta. "Mi smo u takozvanoj talačkoj krizi jer se 3. maj drži trenutno kao taoc ovih odnosa između Uljanika, Vlade i Europske komisije", rekao je Šoljić.

S druge strane, "država više ne smije pomagati toj tvrtki", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat jer, po njegovim riječima, to može samo naštetiti planu restrukturiranja o kojem odlučuje Bruxelles. "Plaću, ne samo za Uljanik, već i za ijedno drugo trgovačko društvo koje se nalazi u poteškoćama ne osigurava i ne može dati Vlada kroz državni proračun. Takve uvjete smo ispucali, dakle iskoristili smo gotovo pa sve legitimne metode kroz koje se država može razno raznim garancijama uključiti u isplatu i osiguranje plaće“, izjavio je Horvat.

Novca nema pa nema ni plaća radnicima

Još samo samo osam brodova sve je što je Uljaniku ostalo od poslova. Novca nema pa radnicima neće biti ni plaće, kazali su iz sindikata. "Nama nije želja ulaziti u štrajk, pogotovo što imamo brodove koje će brodovlasnici odvesti ako se ne bude radilo. Ionako već kasnimo godinu dana na nekim brodovima, ali mi nemamo druge mogućnosti", ističe Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Ako se sljedeći tjedan Uljaniku ne odblokira račun, morat će u stečaj. Stečaj bi sigurno bio kraj za postojeću upravu, kažu stručnjaci, ali ne nužno i za Uljanik.

"Stečaj kolokvijalno zovu i pokop mrtvaca uz najniže troškove i novi početak. Dakle, i jedno i drugo je mogućnost. Sve ovisi o vjerovnicima, hoće li u cijelosti prekinuti poslovanje, hoće li programom restrukturiranja pokušati ponovo pokrenuti proizvodnju", objašnjava stalni sudski vještak za financije mr. Davor Banović. Sa stotinama milijuna eura jamstava najjači vjerovnik bila bi država. Prema stečajnom zakonu, uprava može osobno odgovarati za štetu vjerovnicima ako se utvrdi da su ranije trebali sami proglasiti stečaj. Zasad se sva šteta namiruje iz džepova građana.

Počeo proces mirenja i u 3.maju

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je u utorak da su predstavnici sindikata zbog neisplate plaća za rujan predali zahtjev za pokretanje postupka mirenja u Brodogradilištu 3. maj.

Pokrenut je postupak mirenja, koji traje pet dana, a nakon toga poduzet ćemo druge aktivnosti, rekao je Šoljić. Rujanske plaće u 3. maju su trebale biti isplaćene najkasnije u ponedjeljak.

Šoljić je uoči današnje redovite Glavne skupštine Uljanika d.d. još jednom pozvao sve radnike dioničare Uljanika da ne daju razrješenicu Upravi ni Nadzornom odboru, da izaberu novi Nadzorni odbor, u kojemu bi bio i jedan predstavnik 3. maja, te da potom za novog direktora izaberu nekog od zaposlenika tog brodogradilišta.

Vjerovnike 3. maja, dobavljače i kooperante, zamolio je da omoguće jednodnevnu deblokadu računa, budući da se bliži 24. rujna, kada će račun 3. maja biti blokiran više od 60 dana, što znači i prijeteći stečaj.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je u ponedjeljak da Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva za isplatu plaća, poručivši kako bi u takvim slučajevima trebalo prestati s praksom zazivanja državne intervencije.

Na pitanje hoće li država intervenirati, Horvat je rekao kako bi polako trebalo prestati s praksom državnih intervencija u trenutku kada privatnim, javnim ili bilo kojim drugim poduzećima "dođe voda do grla". (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene