Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprovod ili novi početak?

Odbrojavanje do stečaja: Stručnjaci tvrde da to ne mora nužno biti kraj za Uljanik

Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odbrojavanje do stečaja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Odbrojavaju se dani do stečaja Uljanika. Preostalo je još šest radnih dana za deblokadu računa, a novca za plaće nema. Sindikati najavljuju novi štrajk, a stručnjaci tvrde da stečaj ne mora nužno biti kraj za Uljanik.

Još samo samo osam brodova sve je što je Uljaniku ostalo od poslova. Novca nema pa danas neće biti ni plaće, kažu iz sindikata. ''Nama nije želja ulaziti u štrajk, pogotovo što imamo brodove koje će brodovlasnici odvesti ako se ne bude radilo. Ionako već kasnimo godinu dana na nekim brodovima, ali mi nemamo druge mogućnosti'', ističe Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Pročitajte i ovo Stečaj Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 krizni trenuci Inicijativa za aktivaciju EU fonda: Grad Pula oformio tim za potporu radnicima Uljanika i njihovim obiteljima Ima li Debeljak novca za međufinanciranje? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nema više odgoda Uljanik ide u stečaj, Miletić proglasio Dan žalosti u Puli: "Ovo je ogroman gubitak"

Ako se sljedeći tjedan Uljaniku ne odblokira račun, morat će u stečaj. Dok Vlada tvrdi da su im ruke vezane, iz IDS-a ističu da država ima načina. ''Zato smo uputili u hitnu proceduru izmjenu takozvanog zakona lex Agrokor kako bi s izvanrednom upravom premostili ovu kritičnu situaciju i dobili na vremenu'', rekao je IDS-ov Tulio Demetlika.

Vodeći ljudi iz brodarskog sektora za Dnevnik Nove TV kažu da bi jako inozemno brodogradilište s novcem, narudžbama i dobrom reputacijom zaista moglo spasiti Uljanik. Dok Vlada takvo traži, u utorak se sastaje glavna skupština dioničara ''kako bi se na toj skupštini izabrao novi Nadzorni odbor, koji bi imao zadatak ovu postojeću upravu promijeniti'', kaže Cerovac.

Stečaj bi sigurno bio kraj za postojeću upravu, kažu stručnjaci, ali ne nužno i za Uljanik. ''Stečaj kolokvijalno zovu i pokop mrtvaca uz najniže troškove i novi početak. Dakle, i jedno i drugo je mogućnost. Sve ovisi o vjerovnicima, hoće li u cijelosti prekinuti poslovanje, hoće li programom restrukturiranja pokušati ponovo pokrenuti proizvodnju'', objašnjava stalni sudski vještak za financije mr. Davor Banović.

Sa stotinama milijuna eura jamstava najjači vjerovnik bila bi država. Prema stečajnom zakonu, uprava može osobno odgovarati za štetu vjerovnicima ako se utvrdi da su ranije trebali sami proglasiti stečaj. Zasad se sva šteta namiruje iz džepova građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene