Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danas počela predizborna kampanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć je i službeno započela izborna promidžba za parlamentarne izbore 25. studenoga, na kojima će se za svako mjesto u Hrvatskom saboru natjecati čak dvadesetak kandidata.

Promidžba službeno započinje danom objave izbornih lista u dnevnim listovima i na Hrvatskoj radio-televiziji, a završava 24 sata prije održavanja izbora, u petak 23. studenoga u ponoć kada počinje izborna šutnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODABRANO 12 HRVATA Konačni rezultati EU izbora! Slika nije dostupna Biraju se zastupnici Evo što trebate znati prije izlaska na izbore za EU parlament

Šutnja traje do završetka glasovanja, odnosno zatvaranja birališta u 19 sati. Građani će na biračkim mjestima u Hrvatskoj u nedjelju, 25. studenoga moći glasovati od 7 do 19 sati, a u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i dan ranije.

>> Pravila Nove TV za praćenje predizborne kampanje

>> HDZ će za izbornu promidžbu utrošiti 19,5 milijuna kuna

>> SDP će u kampanji potrošiti 15,8 milijuna kuna

Vodeće parlamentarne stranke najavile su da će na kampanju utrošiti milijunske iznose. Najveći proračun najavio je HDZ - 19,5 milijuna kuna, a slijedi SDP s 15,8 milijuna. Koalicija HSS-HSLS-PGS na promidžbu će utrošiti oko 10 milijuna kuna, HNS milijun manje, a HSP oko osam milijuna kuna. Hrvatska stranka umirovljenika, jedina koja je najavila da će koalirati s bilo kim tko dobije izbornu većinu, najavila je trošak od 2,5 milijuna kuna. IDS je objavio da namjerava potrošiti 2 milijuna kuna za kampanju.

Prema posljednjim anketama te bi stranke imale siguran ulazak u novi saziv Hrvatskog sabora. U najvećem dosadašnjem istraživanju koje je na uzorku od četiri tisuće ispitanika provela agencija PULS dvije najjače stranke HDZ i SDP izjednačene su na nacionalnoj razini s 30,3 posto. Iako imaju isti postotak glasova, SDP bi s obzirom na izborni sustav, prema istraživanju, trebao imati nekoliko mandata više, jer ih više osvaja po izbornim jedinicama. S 5,5 posto na trećem bi mjestu bila koalicija HSS-HSLS-PGS, a četvrto dijele HSU i HNS s 5,3 posto. Slijede HSP s 4,6 posto, DC s 2,8 posto, IDS s 1,9 posto i HDSSB s 0,9
posto.

Za zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru natjecat će se ukupno 3.585 kandidata, a prve neslužbene izborne rezultate DIP je najavio dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.

Novi saborski saziv mora se konstituirati najkasnije 20 dana od objave službenih rezultata izbora, nakon što proteknu svi žalbeni rokovi. Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika.

Hrvatska je podijeljena u deset izbornih jednica, u 11. biraju
državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, dok pripadnici nacionalnih manjina biraju osam zastupnika u posebnoj 12. izbornoj jedinici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene