Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šibenska izložba 'Anne Frank'

''Pokušali smo nekako skinuti sram sa svoga lica''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u šibenskom Muzeju pobjede i oslobađanja Dalmacije izloženo je u petak navečer šest panela s izložbe 'Anna Frank – povijest za sadašnjost', koji su bili sporni ravnatelju šibenske Tehničke škole Josipu Belamariću pa je izložba nakon jednog dana povučena.

Izložba je otvorena čitanjem ulomaka iz 'Dnevnika Anne Frank', a otvorenju su prisustvovali i predstavnici židovske zajednice iz Splita.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan"

''Pokušali smo nekako skinuti sram sa svoga lica, nakon onoga što se dogodilo u Šibeniku. Htjeli smo prikazati te 'sporne' panele, koje je netko organizirano htio skinuti uoči dana Holokausta, spomena na nevine žrtve, njih preko šest milijuna koliko ih je bilo uništeno u tvornicama uništenja'', rekao je na otvorenju Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije. Dodao je kako je u Drugom svjetskom ratu ubijeno preko 80 posto pripadnika židovske zajednice u Hrvatskoj.

Sporni paneli na kojima je opisano što se tijekom Drugoga svjetskoga rata događalo u Hrvatskoj izloženi su u prednjoj prostoriji Muzeja pobjede. Oni su dio međunarodne izložbe čiji je dio postava uvijek lokalan, a na hrvatskih šest panela prikazana su tako domaća djeca, žrtve rata. Šibenskom ravnatelju zasmetalo je, kako je izjavio, što su partizani prikazani 'kao cvijeće', za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Židove i izgladnjivali djecu pa je tražio da se ti, kako smatra, sporni paneli uklone, na što je večeras podsjetio i Restović.

'Tamo ste mogli pročitati stavove kako su tamo partizani prikazani kao cvijeće, a ustaše kao zločinci. To je možda i najveća istina zbog kojeg smo se i danas okupili. Točno je, ustaše su bile zločinci i cijeli svijet će kritizirati zločince, a partizani jesu bili cvijeće i ostat će cvijeće', izjavio je Restović.

Dodao je kako su se partizani borili za jedno novo društvo koje su uspjeli postići, a, rekao je Restović, 'tko im želi kopati po greškama, neka to čini slobodno, neka traži što hoće'.

Šibenski antifašisti u Muzeju pobjede otvorili su peticiju mladih Šibenika za smjenu ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića.

Uz čitanje ulomaka iz knjige 'Dnevnik Anne Frank', u šibenskom Muzeju pobjede u petak navečer održan cjelovečernji program uz projekciju dokumentarnog filma o ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac te filma o životu Anne Frank. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene