Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država nudi puno toga

Dan otvorenih vrata MORH-a: Evo zašto postati vojnik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako želite postati vojnik, država će vam dati sve - smještaj, hranu, čak će vam platiti i vozački ispit. Zauzvrat, vi morate 4 godine studirati vojno inženjerstvo ili vojno vođenje i upravljanje, preseliti se u vojarnu i u potpunosti se posvetiti spartanskom životu. Kako će to izgledati provjerio je reporter Nove TV Ivan Forjan.

Držati pušku u rukama i jednog dana postati vojnik dječački je san mnogih. Što im to vojska nudi maturanti su došli vidjeti na Dan otvorenih vrata MORH-a.

Pročitajte i ovo Tetovaže i vojska - 2 Moderniziranje MORH-a Vojska je sve neprivlačnija mladim Hrvatima: "Nastojimo im prilagoditi pravila, ali jedno nikad neće biti dopušteno" Slika nije dostupna Dvogodišnja služba Želite postati vojnik ili mornar? MORH je raspisao natječaj, pogledajte uvjete

'To mi je bio cilj, uvijek sam bio nadaren za sport. Mislim da imam kvalitete koje su potrebne, od domoljublja pa nadalje', smatra Robert.

'Buđenje u 6 ujutro i od tad kreće sve - nastava, obuka i u 10 u krevet', kaže Branimir.

A nakon što nauče baratati oružjem, kadeti se mogu specijalizirati za upravljanje bojnim vozilima. Pa tko zna, možda će netko od njih jednoga dana voziti vojni oklopnjak.

'Odlično mi je! Toliko adrenalina na jednom mjestu, super!', kaže Ana.

Pravi vojnik ne može biti loše fizički pripremljen. Zbog toga kadete svakog dana očekuju naporni treninzi koji uključuju i borilačke vještine.

'Žrtvujemo slobodno vrijeme, privatnost u nekim trenucima, ali program jako puno nudi. Moraju biti dobri studenti, moraju proći svu vojnu obuku i poštivati pravila kuće', pojasnio je pukovnik Tomislav Kasumović iz kadetske bojne.

Kadeti će biti smješteni u sobama, a za vrijeme njihova četverogodišnjeg školovanja država im daje i mjesečne stipendije koje se mogu penjati i do 1300 kuna. Osim toga, osigurana im je i hrana, sportska oprema, a dobivaju čak i laptope.

'Sobe moraju biti uređene, spremljene. Ne smije se kasniti nigdje i to je vrlo dobro jer ja inače dosta kasnim, pa će mi biti malo teže se priviknuti ako se upišem', kazala je Željka.

A na kraju školovanja sve kadete koji završe program čeka čin poručnika i sigurno radno mjesto. Osam godina moraju ostati raditi u MORH-u.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene