Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki dan u Hrvatskoj se jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice.


Radi se o zloćudnoj bolesti od koje, iako je 100 posto izlječiva, na godinu umre više od 100 žena. Stručnjaci upozoravaju da je prevencija najvažnija. I to edukacija, redoviti PAPA testovi i cijepljenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Stručnjaci: Cijepite se protiv HPV-a i spriječite rak maternice Slika nije dostupna Kampanja 'Posveti se sebi-prekriži rak vrata maternice'

Povodom Dana mimoza, Hrvatska liga protiv raka i Udruga Zdravka pokrenuli su niz aktivnosti kojima žele da Hrvatski sabor treću subotu u siječnju proglasi - Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

'Imamo snažnu podršku pa će naša poruka doći, držimo, do čim većeg broja osoba', rekao je Damir Eljuga, Predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Dr. Vesna Košec, predsjednica Udruge Zdravka, naglasila je da spolni odnosi osim zadovoljstva sa sobom donose i određene rizike. 

'Ova zloćudna bolest nastaje kao posljednica infekcije, a infekcija nastaje kao posljedica spolnog odnosa, a rizične spolne odnose mi možemo spriječiti', upozorila je Marina Kuzman iz HZJZ-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju