Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Damir Eljuga upozorava

Hrvatski neslavni rekord - Ali postoji način kako to promijeniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga poručio je na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače da Hrvatska mora imati nacionalni plan prevencije raka.

Hrvatska mora imati ostvariv Nacionalni plana borbe protiv zloćudnih bolesti s posebnim naglaskom na zloćudne bolesti s najvećom pojavnošću i mogućom prevencijom, rekao je Damir Eljuga dodavši kako ovom prigodom Liga nastavlja javnozdravstvenu kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka "Reci rukama" s porukom "Mi možemo, ja mogu".

Kampanja se, kako je rekao, temelji na činjenicama da svaki pojedinac, institucija, zajednica ili športski klub mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih osoba od raka.

Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj povodom Svjetskog dana borbe protiv raka priredili su u prostorijama Lige na Institutu za tumore u Zagrebu Dan širom otvorenih vrata. Dan širom otvorenih vrata je i prigoda da se u izravnom druženju s pacijentima oboljelim od raka upoznaju s doprinosom Lige u njihovoj psihološkoj potpori, rehabilitaciji i resocijalizaciji, istaknuo je Eljuga.

Voditelj Odsjeka za praćenje malignih bolesti s Registrom za rak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Mario Šekerija izvijestio je kako su prema podacima Registra za rak u HZJZ, u Hrvatskoj 2014. godine od zloćudnih bolesti oboljele 21.434 nove osobe (11.389 muškaraca i 10.045 žena).

Najzastupljenije zloćudne bolesti kod muškaraca su, naglasio je, rak pluća (2128 novih slučajeva), debelog crijeva i rektuma (1884 nova slučaja) i rak prostate (1708 slučajeva). Kod žena na prvom je mjestu rak dojke (2644 slučaja), debelog crijeva (1243 slučaja) i rak pluća (787 novih slučajeva), rekao je Šekerija.

"Posljednji podaci o smrtnosti pokazuju da je 2015. od malignih bolesti umrlo 14.012 osoba (8030 muškaraca i 5982 žene)," istaknuo je dodavši kako su najčešći uzroci smrti kod muškaraca bili rak pluća (2101 umrla osoba), rak debelog crijeva i rektuma (1202 umrle osobe) te rak prostate (824 umrle osobe).

Po Šekerijinim riječima zloćudne bolesti koje su prouzrokovale najveći broj smrti su rak dojke (1038 umrlih žena), rak debelog crijeva i rektuma (854 umrle osobe) i rak pluća (720 umrlih osoba).

Nedavno objavljeni podatci Svjetske zdravstvene organizacije o ključnim indikatorima zdravlja u europskoj regiji za 2016. postavili su Hrvatsku na neslavno drugo mjesto po dobno standardiziranoj stopi smrtnosti od zloćudnih bolesti koja iznosi 208,3/100.000 stanovnika, rekao je Šekerija.

Europske zemlje bilježe blagi pad mortaliteta od zloćudinih bolesti, napomenuo je dodavši kako je cilj i Hrvatskoj prevencijom, pravodobnim otkrivanjem i liječenjem smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti.

Na konferenciji su bili i izaslanik hrvatske predsjednice Tomislav Madžar, izaslanica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić te nekoliko hokejaša Medveščaka, koji svojom nazočnošću podupiru kampanju i rad Hrvatske lige protiv raka.

Danas počinje Hrvatski tjedan borbe protiv raka u sklopu kojeg će se 7. veljače održati gala koncert „Četiri tenora i prijatelji“ u KD-u Vatroslav Lisinski. Tjedan završava 11. veljače na Svjetski dan bolesnika Svečanom akademijom u Starogradskoj vijećnici i promocijom Monografije povodom 50. obljetnice Hrvatske lige protiv raka, pri čemu će Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu biti uručena donacija Terry Fox Run za istraživanje raka u iznosu od 203.000 kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene