Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović je u stečajnom postupku smijenio dosadašnjega predsjednika Uprave te tvrtke Ivana Matkovića i ravnatelja svih proizvodnji u poduzeću Veljka Knezovića.


No, uz njih, od ukupno 414 radnika na poslu je zadržao 231, dok je preostalih 183 otpustio, doznaje se od predsjednika Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Lukice Bucata.

"Prošloga tjedna obnovili smo proizvodnju našeg soka Pipi, za što je postojala narudžba, a prije dva mjeseca počeli smo puniti i vino za ranijega naručitelja, dok idućeg tjedna planiramo početi proizvoditi i gusti sok, a ukoliko dobijemo trošarinski broj obnovit ćemo i proizvodnju žestokih pića", rekao je Bucat večeras za Hinu.

On je pojasnio kako je od 183 radnika, koji su dobila otkaz, njih 93 steklo uvjete za mirovinu, odnosno stalnu otpremninu, dok preostali radnici, koji su dobili otkaz nisu stekli takve uvjete i oni su, po Bucatu, u najtežem položaju.

Među smjenjenima je, objasnio je Bucat, i znatan dio dosadašnje rukovodeće strukture, od kojih su neki pred skorašnjom mirovinom, a neki su dobili status voditelja po pojedinim sektorima u poduzeću. "Stečajni je upravitelj u stečajnom postupku za svih 414 radnika priznao potraživanja za šest zaostalih plaća", kazao je Bucat.

Istaknuo je kako Damacijavino d.d. ima i tri tvrtke kćeri u Zagrebu, Rijeci i Zadru, s 37 uposlenika, koji će vjerojatno također ostati bez posla, premda nisu dio stečajnoga postupka.

Po Bucatovim riječima radnci Dalmacijavina očekuju da će se država, kao većinski vlasnik Dalmacijavina, odreći dijela svojih nekretnina u korist radnika, što bi olakšalo nastavak buduće proizvodnje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Požar u zgradi Dalmacijavina bio je i 2014. U Splitu planuo požar u napuštenom objektu zgrade Dalmacijavina Brodogradilište 3. maj (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Percan na meti radnika: Sindikat metalaca traži ostavku direktora Brodogradilišta 3. maja