"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima", ističu iz Meteoalarma.


Prva marčana bura zahvatila je sjeverni Jadran, posebice Kvarner i okolno područje. Po informacijama HAK-a, jutros se kod rotora Križišće u smjeru Kraljevice prevrnuo kamion, a njegovo uklanjanje s ceste otežano je zbog orkanskih udara bure.

Vezani članci Bura, ilustracija Zbog snijega i orkanske bure izdano crveno i narančasto upozorenje: "Postoji rizik od životno opasnih situacija, pogotovo za pomorce" Na šleper u vožnji srušio se bor (Foto: Pixsell, Ivo Cagalj) - 3 Pogledajte kako je pobješnjeli vjetar u Splitu iščupao veliko stablo bora i bacio ga na šleper u vožnji

Za sav promet zbog olujnog vjetra od 11:20 zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca. Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); A7 riječka obilaznica na dionici Orehovica-Škurinje; brza cesta između čvorova Kikovica i Čavle; Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene;
DC54 Maslenica- Zaton Obrovački i Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupina), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I . i II. skupina).

Meteoalarm je za Kvarner danas oglasio crveno upozorenje. Ističu da će bura prema kraju dana biti mjestimice i olujna. "Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", ističu iz Meteoalarma.

Sutra će bura nastaviti puhati, a mjestimice se na riječkom području očekuju i olujni te orkanski udari vjetra. Najjača bi bura trebala puhati u noći na srijedu te sutra do sredine dana. Na kopnu će pak jačati sjeverac.

Po narodnoj predaji, u ožujku moraju puhati tri snažne bure, koje se nazivaju marčane bure. Prva ovogodišnja marčana bura stigla je točno 7. ožujka, koji se u pučkoj meteorologiji najčešće navodi kao datum pojave prve jake bure u ožujku. Statistički gledano, ožujak je jedan od najvjetrovitijih mjeseci na Jadranu, a bura je najčešći vjetar. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju