Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje unesrećenih

Obnovite i vi znanje: Što je najvažnije nakon nesreće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina vozača, nažalost, zaboravi gotovo sve zahvate iz prve pomoći. Upravo zbog toga Crveni križ krenuo je s besplatnim radionicama gdje bude zainteresiranih.

Reanimacija, stavljanje unesrećenog u bočni položaj, zaustavljanje krvarenja samo su neke od situacija u kojima se prilikom prometne nesreće možemo naći. Znate li vi kako biste postupili?

Pročitajte i ovo Omiška Dinara nije joj bilo spasa Strava na planinarenju: 26-godišnjakinja se odvojila od grupe i pala u provaliju na Omiškoj Dinari Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih

>> Doživio srčani udar dok je reanimirao pacijenta koji je imao srčani udar

Zbog situacije u kojoj se našao, Bruno Banelli je odlučio obnoviti znanje iz prve pomoći. 'Bio sam u situaciji gdje su meni drugi pomogli i možda je to najveći razlog zašto sam se odlučio na nešto ovako. Ako bi se našao u situaciji, da mogu pomoći, kaže Banelli.

Pružanje prve pomoći kreće s osobom koja je prva stigla na mjesto nesreće. Upravo takve situacije bile su glavni dio vježbi. 'Zaključili smo da je osoba u nesvijesti. Postupak za to je stavljanje u bočni položaj. Moram paziti na to da osobi bude zabačena glava kako bi ona mogla disati. Stavljamo sterilnu gazu, uzimamo za ćošak i postavljamo na ranu', kaže Tena Kučan, polaznica tečaja.

Više od polovice smrtnih slučajeva dogodi se u prvih nekoliko minuta nakon prometne nesreće. Broj bi bio manji kada bi svi znali pružiti adekvatnu prvu pomoć. 'Mislim da znamo jako malo, iako smo nekakve tečajeve po autoškolama prolazili svi koji imamo vozačku. Mislim da zapravo jako malo znamo i da bi ovakve edukacije trebale biti sve češće', smatra Mario Alpeza, polaznik tečaja.

Kolektivna odgovornost zajedno sa strahom često je razlog bijega od unesrećenih. 'To je jedna od grešaka koja je u ljudskoj naravi - bude netko drugi stao pa će on pomoći', rekao je Vladimira Čivrag iz Crvenog križa Zagreb.

Od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnim nesrećama, na prometnicama u svijetu život izgubi više od 1.200.000 osoba. 'Kada dođete, stanite, uzmite minutu, procijenite situaciju, vidite što trebate, a što ne učiniti. Ponekad se odradi više od onog što se treba, a neke situacije koje se trebaju odraditi, ostaju zapostavljene', kaže Čivrag.

Najlošija odluka je ne učiniti ništa. U situaciji teških ozljeda, život je sigurno izgubljen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene