Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojke su više nego negativne po Vladu, pokazuje istraživanje NOVE TV.. Dva su pokazatelja bitna više od dugih, prije svega, uvoz. U normalnim uvjetima bi trebali biti sretni zbog pada uvoza, ali pad od 32 posto znači manje PDV-a s granice, manje sredstava u proračunu i manje novaca za sva socijalna davanja.


Veliki problem je i pad izvoza od 26 posto, što znači manje eura koji znače stabilan tečaj kune, to znači da će kuna u idućim mjesecima slabjeti što je za sve one koji imaju kredite više nego dramatično. Prošlih godina postali smo ovisnici o potrošnji, ali se proračun lagano punio pa smo bili u tom začaranom krugu.

Vezani članci Novac iz EU: Komu ide koliko? - 6 Čak 1165 stranica Nacionalnog plana odlazi u Bruxelles: Istražili smo u što će Vlada ulagati Trebamo li strahovati od nove krize? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Trebamo li strahovati od nove krize? Ekonomski stručnjak tvrdi: ''Ako i dođe, dočekat ćemo je bolje od one iz 2008. godine''

Najveći je problem kod nekretnina koje su u siječnju zabilježile pad prodaje od 70 posto. Prodaje se manje stanova jer nema novaca za kredite, i biti će manje zaposlenih u građevinarstvu. U siječnju je također zabilježeno 40 posto manje kupljenih automobila, što opet znači manje poreza u državnu blagajnu od uvezenih automobila. U siječnju bilježimo pad od 11 posto prometa u trgovinama. To je sve dovelo do rasta nezaposlenosti, pa u veljači imamo 4,8 posto više nezaposlenih ili 2,730 ljudi više nego u veljači prošle godine.

Ovisimo o turizmu nakon ovih crnih brojki, ali već prvi pokazatelji odaju da turizam neće biti na razini od prošlih godina. Tako je već sada zabilježen pad bookinga od deset posto. Uskrs će biti prvi pokazatelj jesmo li ili nismo uspjeli u turizmu.