Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Banske dvore

Gospodarskom oporavku se možemo nadati iduće ljeto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je još u recesiji, a ona je dublja i duže traje od one u kojoj je zemlja bila prije deset godina.

Potvrđuju to i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Gospodarstvo je i dalje u padu, a jedini optimizam za Banske dvore je činjenica da padamo, ali sporije nego prije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njima se ne slažem, ali... Premijer Milanović: Ne smije se opstruirati 750.000 potpisa Slika nije dostupna Ništa ne ide preko noći Evo kada će zapravo Europa preuzeti nadzor nad hrvatskim financijama

Taktovi gospodarstva i dalje recesijski. 2,5 posto pad je BDP-a u prva tri mjeseca u odnosu na lani. Vlada je ipak optimistična. 'Ohrabrujuće s obzirom na njegov iznos u odnosu na prethodna razdoblja', rekao je Ivan Šuker. Problem hrvatskog gospodarstva je što Hrvati još uvijek paze na svaku kunu. Prema podacima u prva tri mjeseca ove godine potrošnja je bila čak šest posto manja u trgovinama na malo nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Takav trend će se nastaviti.

>> BDP u prvom tromjesečju pao za 2,5 posto!

'Trebalo bi trošiti u skladu sa mogućnostima', rekao je Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar. To jest da ne proizvodimo nove deficite koje moramo u današnje vrijeme sve skuplje financirati. A da bi se moglo trošiti, potrebno je i proizvoditi. Ni tu hrvatsko gospodarstvo ne stoji najbolje. U prva tri mjeseca ove godine tek blagi porast industrijske proizvodnje od 0,3 posto. No predviđa se da bi ona u travnju mogla pasti za čak šest posto.

'I ona će prema našim očekivanjima cijelu ovu godinu u prosijeku završiti sa minimalnim padom', rekao je Stojić. Pozitivan pomak je i tri posto više izvezene robe, a 11 posto manje uvezene. Deficit je i dalje velik. Izvoz je zaradio 14, a uvoz potrošio 24 milijarde kuna. Prvom rastu gospodarstva analitičari se nadaju tek krajem godine. 'To još uvijek ne znači da će doći do pojačanog zapošljavanja, odnosno nekih pojačanih investicija', kaže Stojić. Te crne brojke, kako stvari stoje, oporavku se mogu nadati tek sljedeće ljeto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene