Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Čobanković: Nisam čovjek Todorića niti krupnog kapitala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čobanković kaže da nije fikus i da može večeras dati ostavku ako bi to nešto promijenilo.

U Dnevniku Nove TV je gostovao ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odštete samo za neke 'Neugodno smo iznenađeni Čobankovićevim dopisom' Slika nije dostupna Ponovno poručio Čobanković: 'Đakovštini' se ne može pomagati na nezakonit način

Kao što smo vidjeli seljaci vam prebacuju da ste čovjek Ivice Todorića? Da ne predstavljate njih nego krupni kapital? Ja nisam ničiji čovjek, nisam čovjek Ivice Todorića niti krupnog kapitala. Ja sam ministar i trudim se raditi pošteno svoj posao

Mljekari se tuže da je litra mlijeka 2 kune i 40 lipa u otkupu, a u dućanima stoji oko 6 kuna. To je vrlo relativno, u različitim dućanima su različite cijene. Neosporna činjenica je da trgovački lanci pritišću prerađivače mlijeka za sve nižim otkupnim cijenama, za sve većom odgodom plaćanja i za sve višim kondicijama.

Oduzeli ste više od milijardu kuna poticaja. Prosvjednici taj novac traže natrag. Kako ćete postupiti? Ja nisam ništa oduzeo. Vlada predlaže proračun, Hrvatski sabor donosi proračun. Mi ministri smo dužni provoditi taj proračun. Ja kao ministar poljoprivrede ne mogu potrošiti više nego što imam na raspolaganju. Ako ćemo o brojkama nisu ni one male. A treba imati na umu i da je proračun ove godine manji za 570 milijuna kuna.

Seljaci kažu da ste fikus te da stoga morate podnijeti ostavku. Hoćete li podnijeti ostavku? Nisam fikus, ali moja ostavka je najmanji problem. Ako će moja ostavka doprinijeti poljoprivredi ja mogu večeras dati ostavku. Nije stvar u ostavkama. U poljoprivredi danas nije lako, ali nije lako u niti jednoj grani gospodarstva u Hrvatskoj, pa niti u našem okruženju niti u većini članica EU. Svi smo pogođeni ekonomskom krizom i naravno da su posljedice svega na poljoprivredi i selu.

Kada ćete napokon uvesti reda u poljoprivredu? Ja se ne mogu složiti s konstatatcijom da nema reda i da poljoprivreda ne ide u dobrom smjeru. Mogu to argumentirati robnom razmjenom. Imamo pravo reći da imamo uravnoteženu vanjsko trgovisnku bilancu. Da imamo nered ta bi situacija bila puno, puno gora. U robnoj razmjeni, mi u dijelu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda imamo pokrivenost uvoza izvozom 63 posto. Ukupna pokrivenost u Hrvatskoj uvoza izvozom je 48 posto, znači za 15 posto je u poljoprivrdi veća razmjena. Mi u turizmu imamo preko sedam milijardi eura prihoda, a barem 10 posto otpada na poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Što je sa Đakovštinom? Vi ste osobno pozivali seljake da žito stavljaju u silose. Što se tiče duga, odgovorno mogu reći da duga za 2008. nema i isto tako ga neće biti ni za 2010. Oni koji su odgovorni za ono što se dogodilo u Đakovštini su predmet istražnih radnji, a ne može netko iza Zagreba znati što netko ima u nekom silosu u Đakovu.

Hoće li ako se prosvjedi nastave doći do smanjenja proizvodnje hrane? Znam da ovaj prosvjed može biti inicijalna kapisla, i znam da ljudima u poljoprivredi nije lako. Ja sam spreman pričati o nabavci repromaterijala ali do rebalansa proračuna ja ne mogu govoriti o povećanju poticaja. Ja dijelim ta sredstva na temelju proračuna. Maksimalni iznosi poticaja su već 2008. maksimalno uvećani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene