Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakona o upravljanju državnom imovinom

Čobanković: Konačno završava razdoblje pretvorbe i privatizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravio je konačni prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojim, po riječima Petra Čobankovića, konačno završava razdoblje pretvorbe i privatizacije.

Čobanković je najavio da će po donošenju zakona u povijest otići zakoni o pretvorbi i privatizaciji kao i Hrvatski fond za privatizaciju i Središnji državni ured za upravljanje imovinom, čije će poslove preuzeti Agencija za upravljanje državnom imovinom. Agencijom bi upravljao ravnatelj i upravno vijeće od sedam članova, koje imenuje vlada iz reda ministara.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Čobanković je napomenuo kako se vlada na promjenu prvotne odredbe po kojem bi članove upravnog vijeća Agencije imenovao Sabor odlučila zbog činjenice da je ovlast nad državnom imovinom, sukladno Zakonu o vlasništvu, u nadležnosti vlade. Agencija bi jednom godišnje izvještavala vladu o planu upravljanja državnom imovinom, a vlada potom i Sabor.

>> Nezakonito priskrbljene stvari postati će imovina RH

Naglasio je kako su zakonom stvoreni osnovni preduvjeti za vlasnički strukturirano načelo upravljanja državnom imovinom, na način da se državnom imovinom smatraju svi udjeli i dionice te nekretnine i gotovo svo zemljište čiji je vlasnik Republika Hrvatska. Čobanković je naglasio i kako je zakon osnovna pretpostavka za formiranje registra državne imovine u koji bi, konačno, bila popisana cjelokupna državna imovina.

Kao zakonsku novinu spomenuo je i odredbu po kojoj bi Agencija bila uključena u proces sanacije i restrukturiranja tvrtki u pretežito državnom vlasništvu koje su se našle u problemima.

U raspravi su sudjelovali samo klubovi HDZ-a i HNS/HSU-a koji su podržali donošenje zakona. Branko Bačić (HDZ) je novi zakon označio kao nužnu pretpostavku za jedno od ključnih reformi cjelokupnog javnog sektora, kroz transparentno, svrsishodno i učinkovito upravljanje državnom imovinom.

Državnom imovinom upravljat će jedno tijelo

Kao značajnu novinu ističe činjenicu da će državnom imovinom upravljati jedno tijelo, agencija, i to prema jasnoj strategiji, kao i mogućnost davanja u najam ili zakup državne imovine što bi donijelo značajne prihode proračunu. Donošenje zakona pozdravlja i Zlatko Koračević (HNS/HSU) koji, ipak, prigovara odustajanju od odredbe da Sabor, a ne vlada imenuje članove upravnog vijeća Agencije.

'Što će se dogoditi kada vlada ne prihvati izvješće Agencije? Hoće li ministri onda dati ostavku? Bilo bi logično, ali onda pada vlada', poručio je. Predlaže da ostane prvotni prijedlog po kojemu bi saborska većina imenovala četiri, a manjina tri člana tog vijeća. Dragica Zgrebec (SDP) je u pojedinačnoj raspravi također izrazila zadovoljstvo što će parlament svake godine imati mogućnost raspraviti izvješće o upravljanju državnom imovinom.

To će, nada se, omogućiti bolji uvid kako se upravlja državnom imovinom i dati više pozitivnih, a ne negativnih učinaka kao što je bilo do sada.

Sabor je kratko raspravio izmjene Zakona o državnom odvjetništvu, kojima se, među ostalim, propisuju novi uvjeti za imenovanje općinskog državnog odvjetnika - morat će imati završenu Državnu školu za pravosudne dužnosnike. Predsjednik Sabora Luka Bebić zastupnike je izvijestio o planu završetka aktualne maratonske sjednice, koja traje još od 22. rujna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene