Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduzimanju nezakonito stečene imovine

Nezakonito priskrbljene stvari postati će imovina RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi podržali konačni prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Usuglasili su se u stavu da taj zakon predstavlja učinkovit alat u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uvodno je kazao kako zakon predviđa da je odluka o oduzimanju imovinske koristi isključivo u nadležnosti suda.

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

Sudskom odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrđivat će se i kolika je imovinska korist ostvarena, a kada odluka postane pravomoćna te stvari (nekretnine i pokretnine) postaju vlasništvo Republike Hrvatske. Zahtjev za oduzimanje takve imovine mogao bi se uputiti i prije i tijekom i nakon kaznenog postupka, a postupak oduzimanja mogao bi se nastaviti i po obustavljanju kaznenog postupka ili ako okrivljenik umre, a utvrdi se da nezakonito stečenom imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe.

>> 'Kriminalci plaču tek kad im se uzme imovina'

Zakonom bi se banke obvezalo na dostavljanje podataka o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude zabranjuje im se isplaćivanje blokiranih sredstava korisniku. Predstavnici saborskih klubova u raspravi su naglasili kako zakon izražava temeljno načelo da nitko ne smije zadržati imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom i prekršajem.

'Počinitelji kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala te imovinskih kaznena djela imaju svoj jedan jedini racio - da se dokopaju imovine na nezakonit način. Budemo li imali efikasan način da im imovinu oduzmemo, taj će glavni racio nestati', poručila je Ana Lovrin.

Napomenula je da je mogućnost blokade imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine postojala i do sada, kroz odredbe Kaznenog zakona i Zakona o USKOK-u, napominjući kako je prema podacima USKOK-a do sada oduzeto oko 57 milijuna kuna, ne računajući i zamrznutu imovinu.

Zakon će podržati i SDP, u čije je ime Ingrid Antičević Marinović kazala kako bi pravosuđe tim propisom trebalo stati na kraj sve suptilnijim i sofisticiranijim kaznenim djelima gospodarskog kriminala. No, upozorila je da zakon u svojoj punini neće zaživjeti ako se ne onemogući osnivanje tvrtki koje služe samo za pranje novca. 'Dok god ne bude obveze da nekretnina mora biti upisana ili će se u protivnom izgubiti pravni osnov za stjecanje vlasništva u zemljišnoj knjizi, neće se puno napraviti', istaknula je.

'Glasno možemo reći - konačno!'

Zakon je podržala i Danica Hursa u ime Kluba HNS/HSU-a. 'Glasno i sa zadovoljstvom možemo reći - konačno', poručila je. Nenad Stazić (SDP) u pojedinačnoj je raspravi kazao kako zakon potpuno obeshrabruje potencijalne kriminalce da uđu u kriminal kako bi stekli imovinsku korist.

No, smatra i da bi pravosuđe, ako zbog sumnji u zlouporabu ovlasti bude uhićen predsjednik neke stranke, osim njegove i imovine njegove obitelji trebalo blokirati i imovinu njegove stranke, 'jer postoji mogućnost da se ta imovina odlijeva i nestane'.

Uzvratili su mu iz HDZ-ovih klupa, ističući kako ni njegova stranka nije imuna na afere. 'Svi možemo dati svoj prilog, a SDP pogotovo, i imali bi što pričati o vremenu svoje kratkotrajne vladavine', poručio je Staziću HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, pobrajajući SDP-ove afere poput Daimlera, privatizacije hotela i drugih. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene