Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već poznata imena

Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor otkrili što će biti njihova zadaća, ima samo jedna kvaka...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru pretvara se u pravu političku sapunicu - u glavnim ulogama HDZ i SDP. Kako nema dogovora između kojim će se redoslijedom glasovati o povjerenstvu i ustavnim sucima - sve je palo u vodu. Iako je zbog svađa i nepovjerenja upitno hoće li i u srijedu biti izglasano, imena članova već su poznata. Otkrili su što će biti njihova zadaća.

Ne zna se tko kome manje vjeruje... HDZ SDP-u ili SDP HDZ-u! Istražno povjerenstvo o Agrokoru još nisu izglasali, ali fotelje su podijelili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dok su u prvom planu uhićenja Sve vrvi tužbama i optužbama za pogodovanje: Agrokor razapet između američkog i ruskog kapitala Slika nije dostupna Optužio Dalić i Ramljaka Todorić otkrio "drastične detalje": "Evo tko je i kako prijetio"

Pa bi tako u Povjerenstvu trebala sjediti četiri HDZ-ovca - Milijan Brkić, Josip Borić, Ante Babić i Marija Jelkovac. Dva SDP-ovca - Orsat Miljenić, koji bi ujedno bio i predsjednik povjerenstva i Gordan Maras. Tu su hoš HNS-ov Stjepan Čuraj i MOST-ov Nikola Grmoja te Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Povjerenstvo nije izglasano, uvjerava SDP-ovac Maras jer se "HDZ boji njihovih pitanja".

"S kim se sastajala Martina Dalić, Zdravko Marić, tko je pisao lex Agrokor, tko je zaradio stotine milijuna eura na financiranju Agrokora, Knightheada, s kim se Ante Ramljak sastaje, tko je doveo Knighthead u Hrvatsku? Sve su to pitanja kojih se HDZ panično boji. Sve će napraviti da bojkotiraju Povjerenstvo pa i ako se osnuje", tvrdi Maras.

Ako se osnuje na klupi za svjedoke mogao bi završiti i sam Maras kao bivši ministar. Ali i potpredsjednica Dalić, ministar Marić, premijer Plenković...

HDZ ne želi da se prvo izglasa povjerenstvo zato što ne vjeruje kako će SDP ispoštovati dogovor i potom izglasati ustavne suce. I što je onda rješenje?

"Poslovnik Hrvatskog sabora poznaje mnoga kreativna rješenja pa ćemo do srijede valjda naći jedno takvo", kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

Na kraju, kad se podvuče crta, smatra HNS-ov budući član još neizglasanog povjerenstva, sve se svodi na politikanstvo i halabuku.

"Kad gledamo i sastav Povjerenstva tu nemamo stručnih ljudi koji mogu analizirati izvješća već samo one koji galame. Samo Povjerenstvo nema ni financije da angažira neke stručnjake. Tako da se bojim da će to bit čisto jedno političko tijelo koje ima funkciju da se povede galama a manje stvarnog sadržaja", kaže Stjepan Čuraj.

S druge strane MOST smatra kako je cilj povjerenstva dati brojne odgovore.

"Kako se dogodilo da 17 godina nije porezna uprava reagirala, je li bilo bitno da se samo puni državni proračun, da se utvrdi stvarno stanje zašto nisu vršena plaćanja između samih tvrtki... Otvaraju se brojna pitanja koja će biti neugodna za Poreznu upravu, Ministarstvo financija, Hanfu i HNB", ističe Mostov zastupnik Tomislav Panenić.

Idući korak, predlaže MOST, izmjena je zakona kako bi se u budućnosti spriječio slučaj Agrokor.

Ako se u srijedu povjerenstvo osnuje - s radom bi počelo 30. listopada. A do tada bi Vladin povjerenik Ramljak trebao izračunati koliko je točno dubok bunar Agrokorove propasti.  

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene