Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amnezija imuniteta

Cjepivo protiv ospica ne štiti djecu samo od te bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv ospica ne pruža samo zaštitu od pojave te visoko zarazne virusne respiratorne bolesti koja odnosi živote djece u mnogim dijelovima svijeta, nego štiti i od drugih bolesti, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Sprečavajući pojavu ospica cjepivo sprečava oštećenje imunosnog sustava koje izazivaju ospice i zbog kojeg su djeca mnogo izloženija brojnim drugim zaraznim bolestima tijekom dvije ili tri godine nakon što prebole ospice.

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Istraživanje se fokusiralo na fenomen tzv. "amnezije imuniteta" u kojemu zaraza virusom ospica uništava stanice imunosnog sustava, prirodne obrane tijela od mikroba, koje pamte kako se treba boriti protiv uzročnika s kojima su se ranije susrele.

Ranija istraživanja pokazivala su da amnezija imuniteta traje mjesec do dva nakon preboljele zarazne bolesti no novo istraživanje pokazuje da šteta koju uzrokuju preboljele ospice na imunosnom sustavu traje i do 28 mjeseci.

Znanstvenici su u okviru istraživanja proučavali dječje zdravstvene kartone iz SAD-a, Danske, Engleske i Walesa.

U tih 28 mjeseci djeca koja su preboljela ospice imala su veće izglede umrijeti od drugih zaraznih bolesti zbog toga što je njihov imunosni sustav zaboravio kako se boriti protiv virusa.

Rezultati istraživanja koje je proveo tim imunologa i epidemiologa sa sveučilišta Princeton objavljen je u znanstvenom časopisu Science.

'Roditelji ne vide onu drugu stranu kako je to kad dijete oboli'

"Rad pokazuje da je u tim visoko razvijenim zemljama prije početka cijepljenja protiv ospica ta bolest mogla biti povezana s više od 50 posto svih smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti u dječjoj dobi", kaže voditelj istraživanja Michael Mina.

SAD je 2000. proglasio ospice iskorijenjenom bolesti no s porastom broja necijepljenih osoba bolest se vratila i njezin broj raste.

"Naš rad pokazuje stvarnu važnost zadržavanja visokog stupnja procijepljenosti protiv ospica jer su posljedice zaraze ospicama pogubnije nego što se vidi", kazao je voditelj istraživanja Michael Mina.

Istraživanje je pokazalo da sprečavanje ospica kroz program cijepljenja smanjuje izglede za smrt djece od uzročnika upale pluća, sepse, bronhitisa i dijareje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije cijepljenje je rezultiralo 75-postotnim padom smrtnosti od ospica u svijetu od 2000. do 2013.

U 2013. u svijetu je od te bolesti umrlo 145 tisuća osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene