Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor Tomaševiću

CIOS grupa o glomaznom otpadu za Dnevnik Nove TV: ''I ostali će preslikati ovakvo inovativno rješenje...''

Kako su doživjeli poništavanje natječaja grada Zagreba vezanog za glomazni otpad i hoće li to utjecati na ostale poslove koje imaju s gradom Zagrebom, odgovorili su iz CIOS grupe za Dnevnik Nove TV.

''Pružanje usluga oporabe glomaznog otpada tvrtke CE-ZA-R predstavlja složenije tehničko-tehnološke procese od pojednostavljenog izdvajanja drva i metala te odlaganja izdrobljenog ostatka'', rekli su iz CIOS grupe.

Ističu da svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave samostalno donosi odluke za gospodarenje otpadom. ''Legitimna je odluka nove gradske vlasti za pronalaskom rješenja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu u skladu sa zakonom'', kazali su.

Dodaju da članice C.I.O.S. grupacije godišnje sakupe i obrade preko milijun tona raznih vrsta otpada. ''Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih deset poslovnih godina iznose gotovo 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) kuna, a samo u 2020. godini dosegnuli su 1,8 milijardi kuna, dok su ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna'', kazali su.

Uz ukupno 1200 zaposlenih u regiji i kontinuirani rast poslovanja, rekli su nam da su hrvatske članice Grupacije prošle godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna.

''Svi podaci potvrđuju položaj i ulogu Grupacije kao vodeće tvrtke u sektoru gospodarenja otpadom u regiji, a strateški razvoj nastavljamo i u budućnosti'', napominju.

Udio otpada od Grada Zagreba čini tek oko tri postotna poena u odnosu na ukupne godišnje sakupljene i obrađene količine članica Grupacije, dok prihodi od Grada Zagreba čine oko jedan posto ukupnih prihoda, tako da ni raskid sveukupne poslovne suradnje sa Gradom Zagrebom ne bi predstavljao problem za poslovanje C.I.O.S. Grupacije.

Osvrt na Tomaševićevu press konferenciju

''Iskreno čestitamo gradonačelniku na pronalasku rješenja za gospodarenje glomaznim otpadom u Gradu Zagrebu koje je predstavio danas na konferenciji za medije'', rekli su iz CIOS grupe.

Iznenađeni su, kako kažu, s tvrdnjama gradonačelnika koji navodi da u glomaznom otpadu ima 50 posto vrijednih svojstava koje je moguće izdvojiti, s obzirom na naša višegodišnja iskustva u oporabi glomaznog otpada.

''Jedino što možemo zaključiti je da će građani grada Zagreba, koji su godinama živjeli u neznanju, pohrliti na zagrebačke ulice i odbačene hrpe glomaznog otpada, izdvojiti vrijedne sirovine te prodavati s ciljem obogaćivanja svog kućnog budžeta'', rekli su.

Isto tako, temeljem izjave gradonačelnika da će kupnjom dvije drobilice riješiti gorući problem u gospodarenju glomaznim otpadom u gradu Zagrebu, iz CIOS grupe kažu da je ''za očekivati da će i ostali gradonačelnici, načelnici i župani sa sličnim ili istim problemima u svojim životnim sredinama, preslikati ovakvo inovativno rješenje od gradonačelnika grada Zagreba te riješiti i svoje probleme.''

Također, istaknuli su da vjeruju da u 30 godina postojanja C.I.O.S. Grupacije nisu ''naivno investirali 1,4 milijarde kuna u reciklažne centre, najmodernije tehnologije, sortirnice, kompostanu, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, pogon za mehaničku obradu ostatnih frakcija, zaposlili 1000 djelatnika''. ''A možda smo zaista imali rješenje u svega nekoliko 'drobilica''', kažu.

''Na današnjoj konferenciji gospodin Tomašević imao je potrebu iznositi cijene ponuditelja na otvorenom postupku javne nabave za glomazni otpad, pa ga želimo uputiti na cjenik Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina iz listopada 2020., gdje se cijena za preuzimanje glomaznog otpada od tvrtki u vlasništvu JLS i drugih iz iste djelatnosti naplaćuje po cijeni od 1990 kuna po toni'', ističu iz grupacije.

''Ako to usporedimo s dosadašnjom cijenom koju je Zagrebački holding plaćao zajednici ponuditelja po postojećem ugovoru, vidljivo je da je cijena niža za 200 kuna po toni u korist Zagrebačkog holdinga'', kazali su.

Pročitajte i ovo Šuta u centru Zagreba Gradonačelnik u nezavidnoj situaciji U Zagrebu se gomila smeće, čovjek koji ima optužnicu jedini nudi njegov odvoz i to besplatno: "Zar vama ovo ne bi smetalo?"

Pročitajte i ovo Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 U NAJAVI I KOMPOSTANA Građani neispravno odvajaju biootpad, a Čistoća prijeti da ga neće odvoziti: "To je i opća kultura, mnogima svijest još nije dovoljno razvijena''

U današnjim izjavama o namjerama gradonačelnika kako će preostali dio glomaznog otpada ''zdrobljen'' odvoziti na odlagalište Jakuševac, predstavljajući to kao konačno rješenje u gospodarenju glomaznim otpadom, iz CIOS grupacije tvrde da se ''moraju zapitati što je značilo predizborno obećanje da će se Jakuševac zatvoriti?''

''Ukoliko doista gradonačelnik uspije ovim načinom riješiti problematiku gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu, C.I.O.S. Grupacija mu je, po završetku mandata, spremna ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom'', zaključuju iz grupacije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene